Noć knjige uz knjigu i mangu

Noć knjige održala se 23. 4. 2018. u školskoj knjižnici u Kašini. To je lijepa, kratka i slatka manifestacija u kojoj sudjeluju učenici koji žele sudjelovati. Ove godine održala se između 18 i 19 sati. Atmosfera je bila jako opuštena. Na početku nas je knjižničarka naše škole, Ana Novotny,  lijepo i srdačno pozdravila te nam pričala o Noći knjige i upoznala nas s ovom manifestacijom. Učenice 5.b razreda, Mlade knjižničarke, čitale su kratke pričice iz zbirke Tinuninu koju je napisala Silvija Šesto. Bilo je vrlo zabavno.

Učenik 7.a razreda, Marko Vuger, preporučio nam je manga stripove koji su pisani na engleskom, ali su iz Japana. Inače, Marko i sam crta mangu i jako mu dobro ide.

Učenica Maja Mikša iz 7.e razreda iz Vugrovca pročitala nam je zanimljivi ulomak iz knjige Nemoj reći nikome. Učenica Laura Vojnić nam je prepričala tri zanimljive priče iz knjige Priče za laku noć za mlade buntovnice. Obavezno pročitajte tu knjigu jer je jako poučna i govori nam o ženskim pravima. Npr., da nije bilo jedne žene koja je zauzela pravo vožnje auta, žene u ovo doba ne bi smjele voziti auto. Knjiga je jako poučna i zapravo govori o tome kako su žene ravnopravne muškarcima u svemu. Učenica Ana Galić nam je također pročitala ulomak iz knjige Banditska bakica koja govori o baki i njenom unuku. Obavezno pročitajte spomenutu knjigu jer vas može povezati  s vašom bakom ako niste u najboljim odnosima. Odmah otiđite na Aninu rubriku u Zmajčeku i pročitajte njezine pjesme. Zovu je Poetesana jer predivno piše pjesme. Učenice Ana Galić i Laura Vojnić su iz Vugrovca iz 5.c razreda. Nakon čitanja imali smo kratke ankete koje su naravno anonimne. Anketa je bila o tome volimo li čitati i na koji način, koje knjige. Nakon anketa smo radili straničnike za knjige i mogli smo si uzeti straničnik u žutoj boji na kojem piše Noć knjige. Mogli smo plesati, pjevati i čavrljati. Vrijeme je jako brzo prošlo, a posebno mi je žao što je tako kratko trajalo. Jedva čekam sljedeću godinu. Predlažem vam da odmah uzmete neku zanimljivu i slatku knjigu koja vas primamljuje svojim naslovom. Na ljeto zaboravite školu, uzmite i čitajte!

Magdalena Denić i Ema Palikuća

Što je to noć knjige?

Cilj Noći knjige je da se ljude potakne na čitanje. Inače se Noć knjige obilježava 22.4., ali kako je bila nedjelja mi smo je obilježili 23.4. Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Noć knjige je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su “Svjetski dan knjige i autorskih prava” (23. travnja) te “Dan hrvatske knjige” (22. travnja).

(sa službenih stranica Noći knjige)

Ema Combaj, Nikolina Cugšver, Lucija Palikuća

Komentari