Recept za savršenu palačinku (= obitelj)

Obitelj – zar već nije sve rečeno o toj temi?! Mislite da ste već sve čuli i vidjeli? E pa varate se! Tekst koji slijedi je svjež i originalan, a autor teksta dobro poznaje materiju. U povjerenju, obećao je da će nam na maturalcu peći palačinke. Vježba cijeli svoj život i ima najbolji recept. U nastavku se osvjedočite koliko je Luka Tkalec iz 7.c vješt u pripremi te većini omiljene slastice. Luka, razrednici s čokoladom i lješnjacima, molim lijepo!

                                                                                                     Renata Budak Lovrić

 

 

Recept za savršenu palačinku ( = obitelj)

Kao i prilikom izrade svakog jela, najprije treba pripremiti sastojke: mama ( = brašno), tata ( = mlijeko), braća ( = jaja), sestra (= sol) i beba (= šećer). Treba nam i posuđe te pribor za kuhanje: zdjela ( = dom), tavica ( = dnevna soba), lopatica ( = preokret) i mikser ( = stroj za povezivanje.
Najprije ćemo u zdjelu staviti dva jaja koja su temelj smjese ( = braća se svađaju zbog neke gluposti). Jajima zatim dodati šećer ( = mali brat zbog kojeg počinje svađa oko čuvanja) te još i sol ( = sestra zbog koje se stvari još više pogoršaju). Ona počne plakati i zvati mamu koja je još uvijek kod kuće. A kad se to izmiksa, nastane prava katastrofa
Tad nastupa tata ( = mlijeko). On se umiješa i malo razrijedi stvari, ali on to ne rješava kao mama, on samo želi da prestane svađa. No to mu nije baš dobra ideja:  naime, ako se djeca ne svađaju, ne znaju drugačije izraziti osjećaje pa se raziđu i prestanu komunicirati.

Smjesa još nije gotova, upravo stiže mama ( = brašno) koja počne zgušnjavati smjesu ( = počne zbližavati djecu da se više druže, a ne da se jedva pozdrave). Ali ako se mama previše umiješa, smjesa postane pregusta i djeca su opet u “akciji”. Zato mamu treba umjereno stavljati u smjesu. Nakon toga treba pričekati da se smjesa malo slegne.

Nakon što je smjesa malo odležala, zagrijavamo tavicu u kojoj se priprema obiteljski sastanak. Tavica se zagrijala. Počinje razgovor. Palačinka poprima boju s jedne strane ( = rješavanje svih razmirica zbog kojih su se svađali). Tada palačinku okrenemo lopaticom ( = i otvaramo novu temu, a to je kamo ćemo na odmor?).

Palačinka je pečena. Još malo šlaga, preljeva i namaza i dobili smo savršenu palačinku ( = obitelj)!

(3)DOĐI POD STABLO

Komentari