Zmajčeki na RTL-u

Na prigodan datum, 3. svibnja 2018. godine (Dan slobode tiska), najmlađa grupa novinara iz Osnovne škole Vugrovec-Kašina u sklopu Dana medijske pismenosti otišla je u posjet RTL-u. Na RTL-u su nas zaista lijepo nas ugostili. Kada smo krenuli u obilazak, svi smo bili jako uzbuđeni jer nikada nismo posjetili RTL.

Zanimljivo predavanje

 

Na početku imali smo kratku prezentaciju koju su vodili voditelji RTL Vijesti Ivan Vrdoljak i Ana Brdarić-Boljat. Tamo je bila i Antonija Stupar Jurkin. Prezentacija je bila o medijima te o tome kako bismo se trebali ponašati dok nekoga intervjuiramo. Dosta toga smo već i znali budući da već skoro godinu dana pohađamo novinarsku grupu, ali smo naučili i puno toga novoga.

Novi mladi voditelji RTL Direkta

Nakon prezentacije voditeljica nas je odvela u RTL studio. U studiju nas je dočekao natpis ,, RTL Danas”. Tamo su nas dočekali i stol i stolci na kojima sjede voditelji RTL Danas i RTL Direkta. Voditeljica Ana Brdarić posložila nas je u red i redom slala za stol i čitali smo s blesimetra. Blesimater je naprava s koje voditelj čita najave u studiju.  Istina je da smo imali laganu tremu, ali Ana je rekla da se ona time bavi dosta dugo i pred svaki nastup ima tremu, tako da je to sve normalno. Sjeli smo za stolac i počeli čitati. Glas nam je malo drhtao, ali kada smo se uvježbali sve je išlo glatko i slatko. Ana Brdarić je trebala ići na sastanak pa nas je napustila. Kada smo svi pročitali, ne biste vjerovali, htjeli smo opet, više nas uopće nije bilo sram.

Prozirni na Green Screenu

Zatim nam je u studio došao i meteorolog Nikola Vikić-Topić. Pokazao nam je kako on prikazuje prognozu koju mi vidimo na televiziji. Svi smo bili zadivljeni kao je on odlično uvježban. Napamet i bez gledanja nam je otprilike pokazao gdje je Zagreb, Varaždin. Karlovac… To je sve radio ispred Green Screena, a na hrvatskom zeleni zid. Jedan je dječak imao zelenu majicu, tako da, kada je stao ispred kamere, bio je potpuno proziran. Naš Petar na ekranu je izgledao prozirno jer nije odjenuo školsku uniformu kao mi ostali, već zelenu majicu u kojoj je na Green Screenu doslovce nestao. Za završetak posjeta studiju, fotografirali smo se.

Majmunolike vježbe

Došla je i gospođa Dunja Lakuš, fonetičarka, koja nas je podučila vježbama koje novinari/voditelji koji tamo rade, svaki dan vježbaju. Sve vježbe su bile zabavne, ali ipak mislim da je svima najdraža vježba bila vježba koja se zove majmunolika vježba. Već pogađate i sami o čemu je riječ. Kako biste dobro rastegnuli mišiće usana, koje bi nam glas učinile nekako ne predubokim niti prepiskavim, izgovarali smo brojeve i jako rastezali usta. Bilo je dosta smiješno. Nakon tih vježbi, više uopće nismo imali nikakve treme, baš suprotno. Pokazala nam je kako se treba stajati pred kamerom. S njom smo se pošteno nasmijali i zabavili.

Gumbići za stiskanje

Također smo i posjetili režiju gdje se upravlja programima, tako da ako vam se na televiziji prikaže crna boja, oni su krivi. Mala šala, sve je puno gumbića i sve je bilo tako uzbudljivo i svjetlucavo. Tehničar koji nas je uveo u tu prostoriju, sve nam je objasnio. Na kraju dok smo trebali izaći, čak nam je i dao da stišćemo gumbiće i bilo je baš zabavno. Poslije smo otišli u prostoriju gdje su se nalazili ekrani s puno programa. U toj prostoriji se nismo dugo zadržali, jer smo već vidjeli sličnu prostoriju.

Kockica šećera na kraju

Za šećer na kraju, gospođa Antonija Strupar, koja nas je cijelo vrijeme vodila i objašnjavala  gdje se nalazimo, odvela nas je u prostoriju gdje smo upoznli Tatjanu i Davora s RTL Kockice. Kao što već i znate, glavni urednik je gospodin Kockić. Pitali smo ih razna pitanja i razgovarali smo s njima. Saznali smo i kako oni zapravo snimaju. I još po želji od naših dragih cura, ništa ne može proći bez šminke.

Ništa bez šminke

Cure su na kraju zaželjele vidjeti prostoriju sa šminkom. To je lijepa prostorija, ali se nismo puno zadržali jer se voditeljica Ana pripremala za sastanak. Vidjeli smo raznovrsnu vrhunsku šminku i ogledalo je bilo veliko i okruženo svjetlima. Pokraj šminke, u istoj prostoriji je bila garderoba s odjećom koja je visjela s vješalica. Odjeća je bila prekrasna.

Sve bismo ponovili!

To je bilo predivno iskustvo i preporučam svima, da ako ćete imati priliku posjetiti RTL obavezno odete jer smo se jako lijepo proveli. Na kraju smo dobili i prigodne darove koje su nam spremili. Hvala našim prekrasnim domaćinima Ani Brdarić Boljak, Ivanu Vrdoljaku i Antoniji Stupar Jurkin što su nas lijepo ugostili.   

Magdalena Denić, Ema Palikuća, Lucija Palikuća, Ema Combaj, Margita Lukačić

Komentari