Kraj pustinjama i suši u Emiratima?

slika preuzeta sa stranice Al Jazeera

Očajna vremena zahtijevaju ekstremne poteze. Jedan od najvećih problema u cijelome svijetu je nedostatak pitke vode. Osobito je tako u zemljama u kojima su pustinje. Države razmišljaju kako to riješiti. Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od bogatijih zemalja svijeta. Moram priznati da je njihovo potencijalno rješenje problema pomalo ludo, ali izuzetno kreativno i originalno…

Naime, Ujedinjeni Arapski Emirati žele vući ledenjake s Antarktike za suzbijanje suše u svojoj zemlji!

Tvrtka iz Emirata Iceberg Transport International, koja je osnovana još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, 2019. godine planira realizirati projekt Iceberg te radi novi plan kako bi se ogromne kocke leda preko Indijskog oceana prevezle s Antartike u njihovu zemlju.. Na taj način se bore protiv suše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Program uključuje povlačenje antarktičkih ledenjaka preko Indijskog oceana na obalu Emirata. Put bi bio dug više od 9.200 km. Prosječni ledeni brijeg sadrži do 75 milijuna kubičnih metara – dovoljno da zaustavi žeđ milijun ljudi i to na pet godina. Na putu do Emirata ledeni brijeg bi izgubio oko 30 posto svoje ukupne mase a nakon što se usidri na odredištu, tvrtka će pokrenuti operaciju obrade vode.
Projekt je osmišljen da bi se riješio problem jer Ujedinjenim Arapskim Emiratima brzo nestaje vode za piće. Proces desalinizacije ili pretvaranje slane vode u slatku možda neće biti dovoljan.
Osim što bi sam ledenjak davao obilje pitke vode, njegovo postavljanje na obalu promijenio bi i klimu! Neka istraživanja pretpostavljaju da će stari zrak koji izlazi iz ledenog brijega uzrokovati kišu po cijelom Arapskom zaljevu i južnoj regiji Arapskog poluotoka tijekom cijele godine pa će na taj način biti i više kišnice. Pustinje bi se kroz neko vrijeme mogle zazelenjeti! Dok drugi tvrde da će otapanjem ledenog brijega doći do isparavanja s njegove površine što eventualno može pomoći nastanku oborina u neposrednoj blizini.

 

Što o ovoj ideji kažu naši stručnjaci?

Za komentar smo kontaktirali Državni hidrometeorološki zavod te smo dobili komentar dr. sc Ivana Güttlera iz Službe za klimatološka istraživanja i primijenjenu klimatologiju koji vam prenosimo u nastavku.

“Ne mislim da je moguće dovlačenjem jednog ledenog brijega promijeniti klimu u UAE. Dovlačenjem jednog ledenog brijega mogu dobiti samo dodatan izvor pitke vode. Taj ledeni brijeg će biti puno manjih dimenzija nego čitav UAE i utjecaj na atmosferu može biti samo lokalan.
Nažalost u RH mi nije poznat glaciolog, tj. stručnjak koji nam može nešto vise reci o procesima vezanim za morski led i ledene brjegove.”

A o ovoj temi govorio je i naš profesor geografije, Kristijan Prugovečki

“Ujedinjeni Arapski Emirati, država uz obalu Perzijskog i Omanskog zaljeva, imaju neprestane probleme sa sušom. Budući da se radi o iznimno bogatoj državi zahvaljujući resursima nafte, problem suše se pokušava riješiti na bilo koji dostupan način, bez obzira na cijenu. UAE tako dobar dio vode dobiva postupkom desalinizacije, pročišćavanjem morske vode kako bi se dobila voda za piće.

Geografski smještaj UAE

Pustinjski krajolik u UAE

U zadnje vrijeme se u UAE pojavila ideja kako bi se sa Antarktike mogli dovući golemi ledenjaci koji se ionako odlamaju sa tog kontineta. U teoriji ideja izgleda solidno – novaca imamo, vodu želimo. Doteglimo morem golemi ledenjak koji će nam dati vodu. Veći ledenjak može sadržavati pitke vode za petogodišnje potrebe milijun ljudi. Podrobnija istraživanja ipak potvrđuju da bi se gotovo polovica ledenjaka istopila dok bi se teglio do UAE, no ostala bi još poprilično velika količina vode.

Ledenjak se pokrije folijom kako bi se smanjilo njegovo otapanje, 9/10 ga je ionako u vodi što će isto smanjiti grijanje sunčevih zraka. Voda je iznimno čista, mogao bi biti i turistička atrakcija, neki tvrde da bi mogao promijeniti i mikroklimu sušne države….svi su na dobitku! No je li situacija zaista takva?
Negativna strana je što tegljenje zahtijeva dugo vremensko razdoblje, golemu potrošnju goriva (što UAE ima) i novaca (kojeg UAE isto ima). Izgaranje takve količine goriva bi jako zagadilo ionako zagađenu zemljinu atmosferu, a onda i vodu i tlo. UAE može desalinizacijom proizvesti vodu koja im treba, iako je taj postupa skup, no toj državi ne nedostaje novaca. Utjecaj na mikroklimu, pa čak i manjeg prostora je upitan, pa se postavlja pitanje – zašto sve to? Odgovor je vrlo jednostavan – zato što se može, zato što to nitko nije još napravio u takvom obujmu pa će se moći reći mi smo to napravili prvi (prestiž). A osim toga, pričati svima kako piješ najčišću vodu na Zemlji i to još s Antarktike…neprocjenjivo.”

Hoće li se ovaj projekt zapravo dogoditi?
Tvrtka planira izvući 100 milijuna tona ledenog brijega u jedra i plastiku te će ga povući s Antarktike u Perzijski zaljev. Najveći problem je enormna cijena operacije. Ali s obzirom da govorimo o jednoj od najbogatijih država svijeta, mislim da će i taj „mali” novčani problem biti riješen.

Martin Bogdanović

 

Komentari