Ljubičasta torta za Ljubičasti dan

26. ožujka 2019. godine u Vugrovcu je u sklopu Sata razrednika u 8. c razrednom odjelu obilježen Ljubičasti dan (Purple day). Riječ je, naime, o danu kad se diljem svijeta, u više od stotinu zemalja na svim kontinentima, ljubičastom bojom iskazuje solidarnost s osobama koje boluju od epilepsije.

učiteljica Nina vodi Kahoot kviz

Manifestacija je utemeljena 2008. godine u Kanadi na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice oboljele od epilepsije Cassidy Megan, a Hrvatska se u obilježavanje Ljubičastog dana uključila 2010. godine. Ljubičasta boja lavande simbolično je odabrana kako bi se njome ukazalo na osjećaj usamljenosti koji se često javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.
Organizaciju događaja u svrhu ispravne i pravodobne edukacije mladih osnovnoškolske dobi preuzela je profesorica Hrvatskog jezika Renata Budak Lovrić – i to na inicijativu svoje bivše učenice Ane Šipure, koja je dok je pohađala OŠ Vugrovec-Kašina u višim razredima svake godine na taj dan držala predavanja o epilepsiji. Razlog njezine predane angažiranosti je njezina sestra koja također boluje od epilepsije. Kako bi se u obilježavanje Ljubičastog dana uključilo što više osmaša, za njih je osmišljen edukativni Kahoot kviz, u osmišljavanje i provedbu kojega su se osim profesorice Budak Lovrić uključile i profesorica Hrvatskog jezika Dijana Požgaj te profesorica Engleskog jezika Nina Rezo.

Sudionici kviza, pet ekipa učenika, od čega su tri ekipe bile iz 8. C, jedna ekipa iz 8. E – obje iz Vugrovca i jedna iz Kašine iz 8. A, prethodno su upućeni na stručnu literaturu koju je kao pripremu za kviz trebalo proučiti. Unatoč tome što je pobjednik bila jedna ekipa – Munjevite kokoši iz 8. C, ljubičastom tortom su se na kraju ipak zasladili svi prisutni.

ekipa iz 8. c
ekipa iz 8. e

 

ekipa iz Kašine

Kvizu su prisustvovali i pritom zdušno navijali za svoje favorite i djelatnici stručne službe škole: školska defektologinja Sunčica Vojnić, školski pedagog Igor Salopek i pedagog-pripravnik Valentina Trčak.

stručna služba

A tko je ispekao ukusnu ljubičastu tortu? Također inicijatorica ovoga hvalevrijednog događaja – Ana Šipura, kojoj ovim putem još jednom zahvaljujemo.

 

Renata Budak Lovrić

Donosimo vam dojmove naše novinarke

Epilepsija je raširena bolest od koje boluju i mnogi Hrvati, a Ljubičastim danom, 26. ožujka, njima se pruža podrška. Naša škola odlučila je taj dan obilježiti kvizom za učenike osmih razreda. Oni su se marljivo pripremili i mnogo toga naučili, a kasnije su se i počastili ljubičastom tortom naše bivše učenice. Ona je sve ovo započela još davnih dana pričajući o toj bolesti od koje boluje njena jako bliska osoba. Škola ju je podržala i nastavila obilježavati ovaj dan kao znak podrške svim ljudima oboljelima od epilepsije. Nadamo se da će napokon moći živjeti kao i svi ostali te im želimo sve najbolje.

Nadia Popović

Komentari