U Zemlji Snova – Novigradsko proljeće

Na put smo se odvažili 6. travnja 2019., u pristojnim jutarnjim satima. Odmah pri dolasku (osobno sam malo kasnila) ukrcali smo se u Čazmatransov autobus na kat, koji je već poskakivao pod krajnje neobičnim izborom glazbe pojedinaca čiji su glavni rekviziti bili – upravo zvučnici.
Nije prošlo mnogo i naše su glave već znatiželjno izvirivale kroz prozor ne bi li na hotelu ili u njegovoj blizini uočili kakvu promjenu. Kako se čini, samo nabolje.

MINUCIOZNI KASNITELJI

U Novigradu smo 7 dana stvarali, poštujući sljedeći raspored:
8:00 – Doručak – svako jutro prije rada što nas je očekivao u radionicama zasladili smo nepca vrhunskim specijalitetima.
8:55 – Jutarnja tjelovježba – svatko tko je znao da se jutarnja tjelovježba održava u ovo vrijeme, znao je gdje ne treba biti…
9:15 – 12:15 Rad u radionicama – svako jutro polaznici svih radionicama puni elana i nadahnuća započinjali su rad u svojem području tražeći svjetlo koje nam je bilo ovogodišnja tema. Izuzetno je zanimljivo kako istu temu radionice uspiju obraditi kroz sliku, riječ, zvuk i pokret. Npr. Radijska radionica je nazvala ovogodišnji radio Grom, jer grom daje zvuk i svjetlost u isto vrijeme.


12:30 – Ručak i poslijepodnevni odmor – ovo vrijeme za odmor polaznici su koristili različito, prema svojim afinitetima. Neki su šetali uz obalu ili otišli popiti kavu u centar, poneki su čitali knjigu, a bilo je i onih koji su plivali u susjednom hotelu. Svatko je na svoj način punio baterije za početak podnevnoga rada. Učitelji-hospitanti također su imali obavezu dolaska na sastanke i predavanja dr. sc. Račkog koji ih je poučavao najnovijim spoznajama u području kreativnosti uz pomoć kamenja i lučica.

16:00 – 19:00 – Napunjenih baterija polaznici svih radionica nastavili su s radom u popodnevnim satima te su po završetku izvršavanja kreativnih zadataka otišli na zasluženu večeru.

Svakoga dana nakon večere slijedili su večernji programi. Prvoga dana održalo se svečano otvaranje 30. Novigradskog proljeća. Logičan je splet okolnosti da smo profesorica Renata i ja pronašle vremena za kašnjenje. Tako smo, zbunjene dobivenim uputama – odvojivši se od ostatka „čopora“ predvođenima onima koji znadu kuda idu – došle na sam završetak svečanog otvorenja.

svečano otvorenje

Idući dan sve radionice predstavile su se na način da su u fokus predstavljanja stavili voditelje svojih radionica. Jedan od programa koje svakako treba spomenuti bio je Ples i pjevanje s mentorima. Naime, učenici polaznici pjevačke i plesne radionice marljivo su uvježbavali mentore kako bi 10 . 4. 2019. uveselili sve prisutne svojim ekstravagantnim nastupima kojih bi se mogli posramiti natjecatelji u  emisijama na nacionalnoj televiziji.

Također treba istaknuti glazbeno-poetsku večer koja se održala idućeg dana u crvi sv. Pelagija. Zbor, polaznici Skladateljske radionice i literati koji su čitali svoje pjesme nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

48:35 – naša Nina čita jednu od pjesama nastalih na Literarnoj radionici

Prije koncerta svi polaznici hodali su gradom u skupini noseći zastave i vičući “Novigradsko proljeće” te ovogodišnju krilaticu koju je osmislio Theo, voditelj Slikarsko-scenografske radionice “Ja sam sretna djeca!” te su prije samog koncerta posjetili izložbu u galeriji gdje su mogli vidjeti radove Fotografske, Lutkarske, Slikarske i srodnih radionica.

odljev lica polaznika Lutrarske radionice
JA SAM SRETNA DJECA!!!!!!!!!!!!!!

Što se tiče samoga rada na radionicama, ostatak je tjedna protekao mirno, radnom notom, bez pretjerano mnogo tjelesnog i duševnog napora (koje je profesorica Renata iskusila prošle godine na Fotografskoj radionici). Stvarali smo kvalitetne komade koji će naposljetku biti objavljeni u e-knjizi Literarne radionice.

Ipak, nismo mi bile jedine koje su uživale svježi morski zrak. Profesorica Dijana pošteno se naradila na Novinama na internetu, a njena kći Larisa (jedna od najmlađih polaznica ovogodišnjeg Novigradskog proljeća) oblikovala je i projicirala svoju Svjetlost na Radionici slikovnice.

Slikovnice

ovdje možete pročitati slikovnice polaznika radionice Izrada slikovnice

Sve u svemu, lijepo smo se provele, mnogo smijale i družile, ali i naučile mnogo toga poput: Tama je ponekad najsjajnija Svjetlost.

matching rings

Nikolina Antić

Komentari