Kako zavoljeti čitanje

Kada nekoga potičete na nešto, kladim se da se osjećate odlično. Tako smo i mi, 6.b i 6. a razred u MŠ Kašina, dobili temu za mjesečni projekt iz hrvatskoga jezika vezanu uz poticanje. Tema nam je bila poticanje mladih i starijih na čitanje. U ovom slučaju mladih. Mogli smo prezentirati već postojeće projekte koji potiču čitanje, ili sami osmisliti aktivnosti i radionice koje bismo mogli provesti za Dan škole koji će biti posvećen upravo čitanju. Neki su radili u grupama, neki u parovima, dok su neki radili sami. Imali smo mnoštvo tema, a neke od njih su PSIČ (pusti sve i čitaj), Noć knjige, Knjige za bebe, Knjiga za knjigu, Ruksak pun kulture, Knjiga za odrasle, Veliki čitaju malima, Kako zavoljeti čitanje (savjeti), Moja prva knjige, Festivali kajkavskog pjesništva i još mnoge druge.

Patrik je imao odlične savjete

Svaki projekt je bio zanimljiv i zabavan na svoj način. Kao što sam već navela, neki su čak i osmišljavali radionice za Dan škole koje su bile iznimno zanimljive, a možda ih prof. Dijana i ubaci u svoj plan.

Elena je pronašla u svojoj omiljenoj knjizi dvije poveznice sa Zmajčekom

Sa svojim prijateljicama novinarkama, Emom i Lucijom Palikućom, napravila sam projekt na temu Noć knjige. Pronašle smo hrpu podataka i sve ukratko napisale. Također, dobili smo još jedan zadatak. Uz projekt, mogli smo napisti nekoliko knjiga koje bismo mi preporučili kao one koje bi svatko trebao pročitati do 13. godine. Bilo je tu knjiga od Ključića oko vrata, za niže razrede, pa sve do Tajnog dnevnika Adriana Molea koji je više za učenike od 14 godina. Imam veliki osjećaj da smo one koji nisu voljeli čitanje naveli na promišljanje i možda čak predomišljanje. Naveli smo mnogo zanimljivih, zabavnih, šaljivih, smiješnih i poučnih knjiga, da ja nisam znala koju bih prije posudila i navalila na čitanje. Novinarke Ana Cugšver i Ema Combaj su imale temu Kako zavoljeti čitanje. Dale su nam mnoštvo savjeta i koraka. Vjerujem da je puno njih sve to iskoristilo. Na početku i kraju projekta izvele su i kratki skeč na koji smo se svi nasmijali i opustili. Novinarka Lana Jurišić je ovaj projekt radila sama. Napravila je projekt na temu PSIČ. Jako se potrudila i sve odlično napravila. A za sve one koje zanima što je to i kako se radi PSIČ, pročitajte u nastavku. Prijevod za riječ PSIČ je ”Pusti sve i čitaj”. U nekim školama u Hrvatskoj su se učitelji dogovorili da svaki dan dežurni učenik uleti na neki sat, ili da profesor kaže PSIČ ili kaže neki navedeni znak za koji su se dogovorili, ili pusti pjesmu i svi učenici su morali sve ostaviti (makar nešto pisali), i uzeti svoju knjigu koju su odabrali i čitati je. Nadam se da će to i kod nas uvesti. Sve u svemu, projekti su bili iznimno zanimljivi i jako mi je drago to što su neki zavoljeli čitanje. Ovaj projekt je bio jedan od najboljih projekata u mom školovanju.

Moja prva knjiga ostala je Anamariji u prekrasnome sjećanju

Magdalena Denić

Komentari