O svojoj majci pisali smo na natječaju Mojoj majci

Drugu nedjelju u svibnju posvećujemo našim majkama, jer je tada njihov dan. Povodom Majčinog dana, već drugu godinu zaredom održava se i prekrasan literarni natječaj u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva – ogranka Književni kutak. Glavna organizatorica i voditeljica događaja je pjesnikinja Ljiljana Hidić Pasarićek.
I naša škola sudjelovala je u natječaju s dvije pjesmice. Dana 28. 5. 2019. u 18:00 u Sveučilištu Dubrava održala se 2. pjesnička manifestacija ,,Mojoj majci” na kojoj se čitale odabrane pjesme te su najboljima dodijeljene nagrade. Za tu manifestaciju trebate napisati pjesmu o svojoj majci, napisati njene osobine i objasniti koliko vam majka znači. Od 150 napisanih pjesmica, bilo je odabrano 25 učenika i učenica koji su svoje pjesme čitali pred publikom. Iz naše škole bile su odabrane dvije učenice: Marija Gabud (učenica 8.a razreda) i Margita Lukačić (učiteljica 6.b razreda). Marija nažalost nije mogla biti tamo, pa je Margita čitala pjesmu o majci umjesto nje. Mentorica im je bila prof. hrvatskog jezika, Dijana Požgaj. Poslušajmo i pročitajmo kako se Margita provela.

Gita sa zahvalnicama

Putovanje do tamo trajalo je otprilike 30 minuta. Bilo je malo, takoreč stresno, jer…. bilo je malo treme pred nastup. No, mene je cijelim putem umirivala moja mama, kojoj je sve ovo i posvećeno i ništa od ovog ne bi bilo moguće bez nje. Morala sam izostati iz škole i svojih najdražih predmeta, ali isplatilo se. U toj maloj prostorijici, takozvanoj ,,mini dvorani” bilo je puno ljudi, djece, i nitko ne bi ni pomislio kako ima dirljivih i prelijepih pjesmica o mamama. Naravno, PUNA DVORANA MAJKI! Prvo su išle zahvale Osnovnoj školi Gradišina i ostalim suradnicima. A tada je krenuo program. Nakon svakih 5 pjesmica, netko je svirao. Ili je svirao KUD, ili su svirali učenici škole Granešina. Stvarno su talentirani: gitara, klavir, violina… Stvarno opuštajuće. Svaki je učenik nakon pročitane pjesme pokupio zahvalnicu za trud i prekrasnu pjesmu napisanu za majku, uzeo ukusnu Dorina čkoladu i otišao na mjesto. Kada su svi pročitali svoje pjesme, proglasili su prva tri mjesta, a osobe koje su se na njima našle, dobile su pohvalnicu te im je književnica Ana Horvat uručila dvije knjige. Nakon završetka programa, bilo je finih slastica na stolu pored. Jedno vrlo lijepo iskustvo!

U nastavku možete pročitati pjesmice

MAME
Mame su svjetlo
Čak i kad je tama.
Uvijek kada treba
Tu je tvoja mama.

Ljubav njezina
Neizmjerno grije.
Ona kao svetinja
Uvijek se smije.

Uvijek je tu
Samo za tebe,
A ti voliš nju
Više od samog sebe.

Od mame ti postaneš,
A kad bez nje ostaneš
Još više vidjet ćeš
Koliko majka znači.

Zabave s njom uvijek ima
Uvijek je dobra prema svima.
Nekad joj podari lijepi cvijet,
Jer mama je tvoj cijeli svijet.

  Margita Lukačić

LJUBAV PREMA MAJKI

Moja mati navek je
Vesela i navek se smeje…
To je lepi smeh
Teri me greje kakti sonce.

Njene fletne oči
Navek zračiju dobrotom.
Ona ima duge ruke
Tere me navek grliju.

Ja volim svoju mati
Jer me rodila,
Othranila
I na noge postavila.

Marija Gabud

Margita Lukačić

Komentari