Zlatna Ekoškola

Povodom Dana Ekoškole, učenica Leona Radeka pročitala je govor koji je napisala prof. Đurđica Culjak u kojem smo saznali sve o aktivnostima Ekoškole. Donosimo vam ga u  cijelosti.

Leona čita govor

Status Međunarodne Ekoškole stekli smo 2009. godine kada smo se pridružili devetoj generaciji međunarodnih Ekoškola u RH pod pokroviteljstvom ekološke udruge Lijepa Naša. Od tada svake dvije godine obnavljamo status.
Većinu naših aktivnosti temeljimo na ostvarivanju zadanih 7 koraka. Svake godine formiramo eko odbor sastavljen od učenika, učitelja i ostalih djelatnika škole te članova lokalne zajednice. Na temelju procijene stanja okoliša osmišljavamo plan i program rada za tu godinu.
Tijekom godine pratimo ostvarivanje plana rada kroz učeničke eko patrole. S učiteljima u svim nastavnim predmetima obrađujemo ekološke teme. Važno je da o svim akcijama informiramo medije i javnost. Svake godine osmislimo neku eko poruku odnosno Eko kodeks koja nam je moto u radu. O rezultatima svih navedenih aktivnosti vodimo detaljnu dokumentaciju koju unosimo u digitalnu aplikaciju Eko škole. U tome nam pomažu, ali i kontroliraju naš rad, voditelji iz udruge Lijepa Naša.
Također redovno u školskim prostorima uređujemo eko kutke i panoe te uređujemo okoliš škole. Sadimo sezonsko cvijeće i održavamo trajnice i ružičnjak.
Sudjelujemo u raznim ekološkim akcijama kao što su na primjer: “Zelena čistka”, međunarodna akcija u kojoj povodom Dana Zemlje čistimo okoliš škole i Eko kviz udruge Lijepa Naša. Ove godine smo istražili kako možemo iskoristiti biljne ostatke iz našeg domaćinstva. Uspjeli smo zakorijeniti list salate, ljusku gomolja krumpira, bosiljak, đumbir i druge. Nakon prezentacije rada i pisanog dijela natjecanja iz prirode, biologije, kemije, geografije te ekologije, naša četveročlana ekipa učenika od 5. do 8. razreda zauzela je 11. mjesto među 40 ekipa iz cijele Hrvatske.
U akciji Zeleni korak sakupili smo 450 kg papira.
Sudjelovanjem u projektu Eko paket, potičemo učenike na odvajanje tetrapaka. U radionici smo naučili kako se reciklira tetrapak, pa vas pozivamo da nam se kasnije pridružite kako bismo naučeno podijelili s vama. Zahvaljujući vašim lajkovima ušli smo u finale njihovog natječaja za koji su učenici sedmih razreda od tetrapaka napravili zaštićene životinje i biljke parka prirode Medvednica u kojem živimo.
Također smo sudjelovali na natječaju “Mladi za vode Hrvatske”, za koji su učenice osmih razreda napisale pjesmicu, izradile igru memory te osmislile nekoliko slogana povezanih sa zaštitom vode.
Zajedničkim snagama svih učenika svih naših škola, svih naših učitelja kao i svih ostalih djelatnika, uz veliku pomoć roditelja i kuma eko škole sve navedene aktivnosti omogućile su nam stjecanje zlatnog statusa eko škole. Na svečanosti udruge Lijepa Naša 10. svibnja uručena nam je zlatna plaketa i još jedna zelena eko zastava koju ćemo danas ponosno podići.

voditeljica Ekoškole Đurđica Culjak i ravnatelj Vladimir Vuger na preuzimanju zastave

Još nas dijeli jedan korak kroz naredne dvije godine do ostvarivanja dijamantnog statusa i stjecanja trajnog statusa Međunarodne Ekoškole. Unatoč povremenim, posebno financijskim preprekama, i bez obzira na status mi ćemo se i dalje prijateljski i odgovorno ponašati prema bliskom nam okolišu osiguravajući nama ali i onima poslije nas zdravu i održivu budućnost.

Đurđica Culjak

Komentari