Petaši upoznali drugu vjeru i putovali u prošlost

Peti razredi naše škole odradili su svoju prvu terensku nastavu 31. listopada 2019. u pratnji svojih razrednika i vjeroučiteljice Mirjane Novak. Kako su se proveli, pročitajte iz pera nekoliko učenica.

Tko je Ružica?

U sklopu terenske nastave posjetili smo Arheološki muzej i Zagrebačku džamiju. Ispred škola okupili smo se oko 8, a u centar grada autobus nas je dovezao oko 10 sati. Pri dolasku, bili smo podijeljeni u dvije grupe. Dok je jedna grupa bila u muzeju, druga je bila u McDonald’su. Moja je grupa prvo bila u McDonald’su. Nakon što smo se najeli, krenuli smo ka muzeju. U Arheološkom muzeju razgledali smo dio posvećen drevnom Egiptu i onaj koji prezentira prapovijest. Vidjeli smo zagrebačku mumiju Ružicu o kojoj nam je vodičica ispričala mnogo zanimljivih stvari. Saznali smo da je prije nego što je dospjela u muzej živjela na kauču jednog egiptofila… Divili smo se i egipatskim sarkofazima u kojima su mumije.

Jako su mi se svidjeli egipatski hijeroglifi. Kada smo završili s posjetom muzeju, sjeli smo u autobus i krenuli prema džamiji. Poštujući običaje, cure su trebale staviti marame preko kose. Na ulazu u džamiju, trebali smo skinuti tenisice. Kada smo ušli u mjesto klanjanja, vidjeli smo velike, prelijepe tepihe posvuda. Nakon što smo poslušali o islamskoj vjeri i njihovom bogu Alahu, postavljali smo pitanja. Vjeroučiteljica islamskog vjeronauka nam je sve objasnila i odgovorila na naša pitanja.
Kada smo bili gotovi krenuli smo prema školi. Izlet nam se jako svidio jer smo naučili mnogo stvari o drugoj vjeri i prošlim civilizacijama.

Gabi Pavlović

Povratak u prošlost

U Arheološkom muzeju pogledali smo izloške iz prapovijesnog doba i Egipta. Vodičica koja nas je vodila, ispričala nam je mnoge zanimljive stvari. Kad smo došli na dio posvećen egipatskoj kulturi vidjeli smo pravu mumiju i svi smo se naježili jer je bila tako strašna. Tamo smo i vidjeli razne figurice koje su bile zanimljive, a da ne spominjem koliko su nas se dojmili sarkofazi. Egipćanima su nakon njihove smrti prije mumifikacije vadili organe i stavljali ih u posude koje su također izložene u tom dijelu muzeja. Nakon toga smo išli gledati predmete iz prapovijesti. Tamo smo vidjeli kamenje koje su klesali praljudi i bilo ih je jako puno. Zatim smo vidjeli nastambu u kojoj su živjeli neandertalci. Nastambe su gradili od granja i blata. Također smo vidjeli i kartu Hrvatske na kojoj su lampice pokazivale gdje se nalaze nalazišta iz prapovijesti, a vidjeli smo i tkalački stan. Zanimljivo je bilo vidjeti razne vrste nakita iz prošlosti – naušnice, narukvice, ogrlice i razne druge ukrase pa čak i nanogvice koje bi, kad bi jednom kovač zakovao na ženu, ona morala nositi cijeli život. Zatim smo vidjeli štitove koje su prije koristili u borbama. Kad smo završili s obilaskom Arheološkog muzeja išli smo u McDonald’s kako bismo nešto pojeli jer smo bili jako gladni. Bila je velika gužva, tako da smo se jedva probili do blagajne. Zatim je slijedio posjet Zagrebačkoj džamiji u kojoj smo mnogo naučili o islamu. Na izletu nam je bilo jako lijepo i zabavno. Kada smo stigli svojim kućama, prvo što smo napravili je ispričali doživljaje svojim roditeljima. I tako  je završio jedan poučan i zabavan dan.

Lucija Pantlik Paljug

 

Upoznavanje s drugom vjerom

U sklopu terenske nastave posjetili smo i Zagrebačku džamiju kako bismo naučili nešto više o islamskoj vjeri. Bilo je jako zanimljivo. Prije ulaska u džamiju, učenice naše škole i naše profesorice stavile su marame na glavu iz poštovanja, zato što tako piše u Kuranu. Vjeroučiteljica islamskog vjeronauka, koja je bila naša domaćica, nam je objašnjavala kako se muslimani klanjaju. Oni se klanjaju na tepisima. Prije nego što uđu u prostoriju gdje se klanjaju, vjernici moraju oprati određene dijelove tijela. To nam je bilo zanimljivo jer se dosta razlikuje od naše molitve. Vjeroučiteljica nam je ispričala neke osnove njihove vjere. Tijekom predavanja nalazili smo se u dijelu džamije u kojem se muškarci klanjaju, dok se žene klanjaju u odvojenom dijelu. Postavili smo mnogo pitanja. Pitali smo zašto žene moraju nositi burke, odnosno biti pokrivene, zašto u džamiji nema slika, zašto izgovaraju riječi iz Kurana isključivo na arapskom i slično. Jedna djevojčica je čak pitala smiju li se žene njihove vjeroispovijesti kupati u kupaćem kostimu te smo saznali da mogu u krugu svoje obitelji.

Iva Facković

 

 

Komentari