Vatreni afrički nogometni mundijal bez Vatrenih

Tko još ne voli nogomet, pa to je najpopularniji sport i najvažnija sporedna stvar na svijetu!

Najželjenija titula na svijetu

Svake četiri godine, u jednoj državi na svijetu FIFA organizira svjetsko prvenstvo u nogometu. Taj spektakl traje otprilike mjesec dana, a najbolja država pobijedi i osvoji toliko željenu titulu svjetskog prvaka svijeta u nogometu, kao što je to pošlo za rukom Francuskoj prošle godine u Rusiji. Mi smo bili drugi, no Hrvatska je uvijek prva u našim srcima.

Afrički mudijal

Ove godine, tema nam je Afrika, odnosno Afrikaš i zbog toga smo se prisjetili svjetskog prvenstva koje se održao u jednoj afričkoj državi. Naime, 2010. godine, u Africi u Južnoafričkoj Republici organizirano je svjetsko prvenstvo. Neki kažu da je u Africi održano jedno od najbolje organiziranih prvenstava. Prva je utakmica počela 11. lipnja 2010. u Johannesburgu, a prvenstvo je završeno 11. srpnja 2010. Odigrane su 64 utakmice koje su se igrale na čak 10 stadiona. Možda Afrika i nije tako bogati kontinent, no to ne znači da se ne može organizirati nešto što će pamtiti cijeli svijet. Također, očekuje se i neko svjetsko prvenstvo u Australiji, jer jedino još Australija od kontinenata nije bila domaćin svjetskog prvenstva. Na kvalifikacijama za prvenstvo u JAR-u sudjelovalo je 126 zemalja, dok su na kraju mjesto sudjelovanja na završnom turniru zaslužile 32 zemlje.  Treće mjesto je osvojila Njemačka, a drugo Nizozemska. Svjetskim je prvakom prvi put u povijesti nogometa postala Španjolska koja je zabila jedan gol Nizozemskoj i to nakon produžetaka. Zlatnu kopačku je dobio Nijemac Thomas Müller koji je bio i najbolji mladi igrač, a zlatnu loptu je dobio Urugvajac Diego Forlán.

ZANIMLJIVOSTI

ZAKUMI – simpatični žuti leopard sa zelenom grivom bio je službena maskota Svjetskog nogometnog prvenstva u JAR-u. Kumi na lokalnom jeziku znači deset što je označavalo godinu održavanja prvenstva, dok su prva dva slova u imenu inicijali zemlje na afrikaansu.

Službena lopta je bila Adidasova, pod imenom Jabulani (na zulu jeziku ova riječ znači slaviti). Ova lopta imala je najviše kritika. Igrači su se žalili zbog nepredvidivog leta lopte.

Himna prvenstva bila je i danas popularna pjesma Waka Waka pjevačice Shakire koja je i sama supruga nogometaša Gerarda Piquéa, a upoznala ga je prilikom snimanja spota za ovu pjesmu te se njihova romansa nastavila u JAR-u. Rekao joj je da zato što ona pjeva mora doći do finala i osvojiti naslov, a tako je i bilo.

Vuvuzela (zulu, buka)  je jedan od simbola ovoga prvenstva. Radi se o navijačkom rekvizitu, vrsti trube dugačke 62 cm. Ljudi su je ili obožavali ili mrzili, ovisno o tome jesu li ili nisu ljubitelji buke. I mnogi sportski komentatori komentirali su da je to jedan od najiritantnijih zvukova koji su ikad čuli.

nezaobilazni navijački rekvizit

3,178,856 je brojka navijača koji su gledali ove 64 utakmice turnira uživo na stadionima.

Već u skupini ispao je aktualni prvak – Italija.

Ovo je jedino Svjetsko prvenstvo na koje se naši Vatreni nisu uspjeli kvalificirati otkad je samostalne Hrvatske.

Magdalena Denić

Komentari