Plantane – banane za kuhanje

Postoji puno vrsta banana a jedna od njih su one iz roda musa. Brašnaste su i pune škroba i Amerikanci ih uopće ne smatraju bananama, nego zasebnom namirnicom pogodnom za kuhanje, prženje i pečenje baš kao krumpir. Takve banane se zovu plantana banane (plantain) ili banane za kuhanje. Plantana banane se mogu koristiti kao povrće i glavna su hrana u tropskim dijelovima svijeta i osobito u Africi. U odnosu na običnu banalnu, plod je veći, ima grublju i deblju koru i ne jede se sirov. Obično rastu u tropskim podnebljima s puno topline i vlage, a prodaju se „na komad”. Kad požuti, slađa je i mekša od zelene i također je pogodna za spremanje na žaru. Kažu da joj je najslađa faza kada pocrni zato jer ima više šećera nego škroba. Koristi se za slatka pečena jela i druge razne slastice.

pržena plantana kao prilog

Plantane možete kupiti i u Zagrebu u Ilici 73 gdje se nalazi nigerijski restoran Mama Veek’s Kitchen i trgovina afričkih namirnica. Dnevno imaju ponudu svježeg autentičnog afričkog voća i povrća, začina i drugih namirnica.

http://www.facebook.com/MamaVeeksKitchen/

 

U nastavku vam donosimo vrlo jednostavan recept.

Pržene plantane

Najprije treba oguliti plantanu, a li to ne činimo na način na koji gulimo običnu bananu. Plantanu treba postaviti na dasku za rezanje, uzeti oštar nož i odrezati njezine krajeve. Zatim čvrsto držeći plantanu pažljivo oguliti koru nožem (do kraja debljine kore).

Narežite plantane na kolutiće i posolite ih s obje strane.

Pržite ih u vrućem ulju s jedne strane, a zatim ih okrenite i nastavite pružiti i tu stranu  (druga strana spržit će se brže).

Ponovite postupak sve dok nisu dovoljno hrskave i pečene.

I eto, imate ukusan prilog koji pomalo podsjeća na pomfri!

 

Također ih možemo jesti kao dio deserta, kao prilog ili dio glavnog jela. Od njih se peku i palačinke, a može se skuhati i varivo, od njih se radi kruh, odlične su u fritati i sl.

Dobar tek!

 

Ema Combaj i Lana Jurišić

Komentari