
Svjetski dan tople čokolade i Dan Nutelle se slave svake godine, a mi smo odlučili proslaviti naš Dan čokolade baš danas. Učenice i učenici su dobili zadatak donijeti u školu jastuke i šalice, a kuharica i učiteljice su se pobrinule za ostalo.

Naše je slavlje započelo tako da smo se okupili u blagovaonici i svatko je sjeo na svoj jastuk.
Održala sam kratko predavanje o čokoladi, a nekoliko ću zanimljivosti otkriti i vama:
– čokolada je poslastica koja je poznata više od 2 500 godina
– tek posljednjih 170 godina ljudi jedu „rebrastu“ čokoladu jer su je uglavnom pili
– čovjek u jednoj godini pojede otprilike 3,5 kg čokolade
– toliko je popularna da su se pisale skladbe i romani njoj u čast
– daaaaavno prije su zrna kakaovca korištena kao novac.
Nakon što smo porazgovarali o tvornicama čokolade u Hrvatskoj, nestrpljivo smo gledali kuharicu Milicu koja nam je pripremila bijelu i crnu toplu čokoladu.

Poslije toga je uslijedilo još veće veselje jer je na red došla Nutella. Bez obzira u kojem je obliku ili koje boje danas kušana, u čokoladi su danas uživali učenici i učenice, ali i učiteljice. Možemo zaključiti da je ona slatko veselje svim uzrastima!

knjižničarka Ana Novotny