Zatvoren zagrebački kultni klub

Naši novinari sudjelovali su u međunarodnom natječaju Bogatstvo različitosti kojem je ovogodišnja tema bila Jabuka. Nastalo je puno zanimljivih radova, a 2. mjesto osvojio je članak Jana Kužileka u kojem je on odlučio istražiti zatvaranje kultnoga zagrebačkog kluba koji nosi naziv po ovome popularnome voću.

 

Legendarna zagrebačka Jabuka je uvenula

Jabuka je zatvorena upravo na Svjetski dan jabuka 2020…

Zagrebački rock klub iznimno popularan osamdesetih godina prošloga stoljeća, Jabuka, kultno je mjesto u gradu i jedan od prvih po važnosti u gradu Zagrebu uz bok Kulušića, Saloona, Lapidarija i drugih, a u njemu su se okupljali uglavnom rokeri i darkeri. Deložacija je napravljena točno na Svjetski dan jabuke kojim se promiče konzumiranje jabuka jer su one zdrave za naš organizam. Isto tako je klub Jabuka važan za zdravu kulturu u našem gradu. Kada su se drugi najpopularniji klubovi zatvorili ipak je bila ostala Jabuka, do nedavno, a zatvorena je nakon više od pola stoljeća postojanja zbog izgubljenog spora s Gradom. Inicijativa Ne damo Jabuku crowdfunding kampanjom skupljala je novac kako bi to pokušali spriječiti. Na društvenim mrežama mnogi ljudi su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog zatvaranja.

Kako bih saznao nešto više o ovoj tematici na Facebook grupi Osamdesete u Zagrebu objavio sam status kako bih o ovoj temi volio porazgovarati s nekime tko bi mi mogao reći više o ovoj temi. Javila mi se gospođa Magdalena Kozarić. Rekla je da je značenje ovoga kluba u njezinome životu veliko. Glazba koja se tamo slušala bila je Dark, elektro-pop, New wave, Punk rock… Uglavnom alternativa glazba, kako strana tako i domaća. Naime, Jabuka za nju predstavlja mladost i dobar dio smjera u njezinome životu. Kada je čula da se klub zatvara osjećala se toliko loše da je organizirala prosvjed. Smatra da se treba boriti za ovo kultno mjesto jer je to zaista posljednje kultno mjesto u gradu Zagrebu. Borba traje  još uvijek  jer se čekaju rezultati natječaja od Grada.

Mislim da to nisu trebali učiniti jer to je ipak nečije sjećanje i radost mladosti. Nažalost, mi tu ne možemo ništa učiniti, ali dobra stvar je da Jabuka i dalje živi barem virtualno jer su je entuzijasti snimili i sad možemo pogledati prostor virtualno dok slušamo glazbu na stranici virtualnajabuka.com. Nadam se u pozitivan ishod borbe entuzijasta.

 

Jan Kužilek

Komentari