Vrlo aktivna spisateljica i lutkarica

Naša učiteljica Nataša Lambevska vrlo je svestrana. Voditeljica je lutkarske grupe i autorica tekstova za djecu koji se objavljuju i u dječjim časopisima i čitankama. Ove godine bila je vrlo aktivna i zaposlena.

Razgovor s autoricom

Povodom Noći knjige u organizaciji naše knjižničarke u 5. b došla je Nataša Lambevska – lutkarica i spisateljica koja od bilo čega napravi lutku. Samo treba malo mašte, koje ova učiteljica ima na pregršt. Smišlja pjesme, priče i dramske tekstove. Na susretu je smislila pjesmu u jednoj sekundi.

učenici su se susreli sa spisateljicom 23. travnja 2021.
Prepričavala je kako ju je kada je bila mala djed poticao na pisanje, a učiteljica na bavljenje glumom. Već s devet godina je svake večeri glumila u HNK u predstavi Zlatni mladić. Brata joj je glumio Rene Bitorajac. Nastavila je glumiti u predstavama ZKM-a sve do 1. razreda srednje škole. Kada je došla u srednju školu nije mogla biti i glumica i ići u školu jer joj je mama postavila ultimatum – škola ili kazalište. I od tada više nije glumila u kazalištu, ali je svoj talent dobro iskoristila u školi. Također je napisala puno slikovnica i pjesma i priča. Ona je također i učiteljica.
,,Radom na sebi možemo razviti stvaralaštvo” – jedna je od rečenica koju je na književnom susretu izgovorila. Napisala je dvije knjige ,,Zijevalice” i ,,Gužva na grani”. Stvara tekstove za lutkarske skupine. Također njezini lutkari izrađuju i eko lutke tako što ih naprave reciklirajući.
Mala milenijska sirena
Učiteljica Nataša Lambevska sudjelovala je na ovogodišnjem Novigradskom proljeću u sklopu lutkarske radionice. Zbog epidemiološke situacije škola stvaralaštva se održavala online. Trajala je tjedan dana i polaznici su bili itekako zaposleni. Voditeljica lutkarske radionice Kruna Tarle i tri učenice te hospitantice su osmislile priču o maloj milenijskoj sireni jer je ovogodišnja tema Škole bila voda.
Priča o maloj sireni je jako zanimljiva. Na početku, pripovjedačica nam govori o samoj sireni: ona je blijeda, bistra i snažna, živi duboko u moru i naravno, njezinoj želji za ljudski svijet. Kada Malu sirenu pronađe princ, tu se događa preobrat. Kada princ Malu sirenu dovede na dvor, zapanjen je njome te joj se obraća kao ,,stvoru” i ,,biću” što se Maloj sireni nije svidjelo. Umjesto da Mala sirena spava pored prinčeva kreveta, ona odluči da je njegov krevet bolji, a princ da će spavati na jastuku pod nogama. Prema riječima voditeljice, ,,Milenijska Mala sirena nam poručuje da živi u 21. stoljeću i da je slobodna!” Profesorica i učenice su se dodatno zabavile izrađujući lutke likova, crteže crtane jednim potezom i ukrase.
Čestitamo učiteljici Lambevskoj na ovoj uspješnoj i kreativnoj godini i želimo joj još puno uspjeha u daljnjem radu.
Ivan Đuran, Gabi Pavlović, Lorena Jukić

Komentari