Kraljica Elizabeta – brižna i nakon smrti

Cijeli svijet pogodila je vijest o smrti engleske kraljice. Elizabeta II. preminula je 8. rujna 2022. u dvorcu Balmoral s 96 god. Rođena je u Londonu 21. travnja 1926. god. Bila  je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja Commonwealtha.
Krunidba je bila 1952. godine, što znači da je na tronu bila više od 70 godina. Puno ime joj je Elizabeth Alexandra Mary. Vladavinu je preuzeo princ Charles. Sprovod se održavao 2 tjedna poslije smrti i oči cijeloga svijeta bile su uprte u Veliku Britaniju. Zanimljivo je da je kraljica pokazala ljubav prema svojoj zemlji i Zemlji općenito i nakon svoje smrti, zato što je njezina sahrana bila ekološka.
KOMPOST ZA CVIJEĆE, A NE SMEĆE
Mnogi su ljudi bili potaknuti da odaju počast kraljici ostavljajući cvijeće i darove ispred Buckinghamske palače i drugih rezidencija od njezine smrti u četvrtak 8. rujna. Nakon izljeva plišanih medvjedića, mekanih igračaka za njene corgije i balona, ožalošćeni su uljudno zamoljeni da razmotre utjecaj svojih darova na okoliš. Cvijeće ostavljeno u Buckinghamskoj palači na kraju svakog dana premještalo se u cvjetni vrt u obližnjem Green Parku, ali predmeti koji nisu cvjetni nisu bili dobrodošli. U interesu održivosti, tražilo se od posjetitelja da polažu samo organski materijal ili materijal koji se može kompostirati. Javnost je zamoljena da ukloni svu ambalažu s cvijeća i odloži ju u za to predviđene kante. Uklanjanje omota pomoći će u dugovječnosti cvijeća i pomoći će u naknadnom kompostiranju koje je započelo tjedan do dva tjedna nakon sprovoda. Neki građani sami su radili na uklanjanju plastične ambalaže s cvijeća u Green Parku, pokazuju videozapisi podijeljeni na internetu.

O VIJENCU

I vijenac koji je krasio lijes bio je poseban i imao je svoju simboliku. Za vijenac koji je stajao na vrhu lijesa tijekom procesije i službe, Buckinghamska palača kaže da ima posebno značenje. Na zahtjev kralja Charlesa III., vijenac sadrži cvijeće i lišće izrezano iz vrtova Buckinghamske palače. U priopćenju objavljenom u ponedjeljak uoči sprovoda, Buckinghamska palača rekla je da je lišće odabrano ,,zbog svoje simbolike”. U vijencu su ružmarin ,,za uspomenu” i mirta koja je ,,stari simbol sretnog braka”. Vijenac također sadrži engleski hrast, koji ,,simbolizira snagu ljubavi”. U vijencu su i mirisne pelargonije; vrtne ruže; jesenska hortenzija; sedum; dalije; i šugav. Sve je lišće predstavljeno u nijansama zlatne, ružičaste i tamnocrvene boje, s dodacima bijele, kako bi reflektirao kraljevski standard na kojem se nalazi, kažu u palači. U vijencu se nije mogla vidjeti rukom pisana poruka kralja Charlesa III., koja je bila skrivena, a na njoj je pisalo: ,,U punom i odanom sjećanju. Charles R.” Pri izradi vijenca koristili su se samo prirodni materijali te nije bilo umjetne pjene i sličnih materijala.
Lucija Hrgetić i Lukas Šebek

Komentari