Čarobni Advent u Beču

Kao već par puta u zadnjih dva mjeseca, mi učenici osmih razreda još smo se jedanput našli kod škole oko pet ujutro, ovaj put 19. 12. 2022. Mislim da smo se ovom izletu svi jako veselili jer su mnogi od nas prvi put išli u Austriju. Put je bio dosta dug, skoro šest sati. Stali smo dvaput; prvo u Sloveniji na nekih pola sata za odmor i doručak, i zatim u Austriji na jako kratko.
Kada smo konačno stigli u Beč, gotovo smo se smrznuli. Iako su nas profesori upozorili na to da će biti jako hladno, sumnjam da je itko očekivao baš toliku hladnoću.

Palača carice Sisi

Prvo smo posjetili dvorac Schönbrunn, poznat po carici Elizabeti, tj. Sisi. Na početku smo se razdvojili u dvije grupe, a naša je srećom bila prva koja je išla u dvorac. Tamo smo dobili audio-uređaje koji su nas proveli kroz dvorac. Apsolutno cijeli dvorac je predivan; od soba u kojima su Habsburgovci primali goste, soba u kojima su imali obiteljske ručke, soba u kojima se Sisi uređivala i puno toga drugoga. U svakoj sobi se vidi luksuz koji je obitelj živjela svakodnevno. Na kraju smo posjetili suvenirnicu koja je imala tako lijepe stvari, a moje prijateljice i ja smo zaboravile uzeti novčanike. Naime, na početku smo morali ostaviti ruksake i uzeti samo one bitnije stvari; čini se da novčanici više ne spadaju pod tu skupinu. Cijeli dvorac je predivan i meni je trenutno jedan od najdražih mjesta koja sam posjetila u 2022.! Nakon toga smo imali nekih sat vremena koje smo proveli ispred dvorca gdje se odvijao jedan dio bečkog Adventa.

 

na Adventu smo vidjeli raznovrsne ukrase

U početku smo se malo bojali jer realno gledano naš njemački nije savršen, ali nakon nekog vremena smo taj strah prebrodili i naručili vafle. Sjeli smo na jednu od klupa i pojeli ono što smo imali pa smo prošetale do vrtova dvorca. Oni su jako lijepi, i vidi se da se o njima puno brine, ali svakako izgledaju veselije po proljeću ili ljeti. Oko jedan smo se svi našli na dogovorenom mjestu i krenuli u bus kako bi nastavili naše razgledavanje austrijskog glavnog grada.

Proklizali smo kroz Advent
S nama je bila turistička vodičica Elizabeta nam je dosta toga ispričala putem; o Parlamentu, Gradskoj vijećnici, kazalištu, sveučilištu i još puno toga. Nakon toga smo ponovno morali izaći na onu hladnoću, ali smo se stalno kretali pa je bilo donekle prihvatljivo. Prošli smo kroz jedan dio grada koji je stvarno jako zanimljiv, kao npr. Mariahilferstrasse i kroz jedan dio Adventa.

Na kraju smo išli na božićni sajam ispred Gradske vijećnice. Tamo smo imali skoro dva sata pa smo moje prijateljice i ja odlučile otići klizati. To, pa to je bilo zanimljivo. Smatram da trebam reći da sam ja, koja nisam klizala već duže vrijeme, pala samo jedanput. U svakom slučaju je to bilo jako jako lijepo iskustvo. Cijelo klizalište je bilo prelijepo uređeno i božićna  glazba je svakako pridonijela cijelom dojmu.

Šareno čudo arhitekture
Zadnja postaja bilo je kratko zaustavljanje pred čudom arhitekture – šarenom stambenom zgradom neravnih podova obraslom grmljem i stablima – Hundertwasserhaus. Budući da nismo ulazili unutra u suvenirnici preko puta mogli smo otprilike dobiti dojam kako ona iznutra zaista izgleda.
Ugodan put natrag
I kada je već bilo vrijeme da krenemo jer nas je čekao dug put, u busu smo mogli gledati film! Gledali smo novi ,,Ljubav u božićno doba”. U to vrijeme je cijeli bus bio nekako puno mirniji jer smo svi bili malo umorni.
Na kraju smo stali u Sloveniji u McDonald’su i to je bilo to. Oko ponoći smo se vratili u školu i krenuli svojim kućama. Meni se ovaj izlet jako svidio kako mi je to bio prvi put u Austriji, a sigurna sam da će ga i mnogi drugi zapamtiti!
Gabi Pavlović

 

Komentari