Zamisli život u ritmu osamdesetih – izložba

Na dan 28. 4. 2023. u MŠ Kašina obilježili smo Dan škole raznim zanimljivim aktivnostima. Na prvom katu škole na putu do dvorane gdje se održavala priredba, posjetitelji su mogli posjetiti dvije zanimljive izložbe i jednu radionicu. U prvoj učionici našla se jedna zanimljiva izložba predmeta iz 80-ih pod nazivom Zamisli život u ritmu osamdesetih. Knjižničarka naše škole, Katarina Jukić i prof. povijesti Tomislav Frigan u suradnji s Muzejem Prigorja organizirali su izložbu. Posjetitelji su mogli vidjeti pregršt zanimljivih stvari vezanih uz školstvo, ali i svakodnevni život. Bilo je postavljeno da se ide ukrug i da se gledaju razni zanimljivi predmeti. Neki od predmeta su bile razredne knjige, preteča današnjeg eDnevnika. U njemu je zapravo sve isto kao i u današnjoj verziji, samo što ima manje mjesta za bilješke i roditelji su morali doći u školu kako bi vidjeli ocjene svoga djeteta. Mogli smo vidjeti i stari telefon sa žicom, Gameboy i slične igrice. Ono što se meni najviše svidjelo su bile haljine na lutkama, a na jednoj se čak nalazila i vjenčanica.

  lutke s haljinama iz osamdesetih
učiteljice s haljinama iz osamdesetih

Na ploči su bili posteri sa Zagijem i ispred njih su se nalazile knjige i udžbenici iz tog vremena. Mogli smo pročitati i zanimljive pjesmice iz tadašnjeg školskog časopisa.

nekoć su se učiteljice (drugarice) voljele i kad su vukle svoje učenike za kosu

Na zidovima su se nalazile razredne fotografije kao i one učitelja koji su tada radili u našoj školi koja se tada i zvala drugačije – OŠ 9. maja. Vidjeli smo i igračke iz toga vremena, bicikl Poni.

učenici su mogli pronaći svoje prezime u telefonskom imeniku

Na stolovima se nalazila budilica, pisaći stroj i grafoskop. Kada sam prolazila izložbom bila sam komentirala da me predmeti podsjećaju na Muzej 80-ih koji smo posjetili u 11 mjesecu. Smatram da naš ,,muzej” nije ništa manje vrijedan jedino mi je žao da smo ga mogli posjetiti samo jedan dan. Svaka čast učiteljima na uloženom trudu i što su nam omogućili da na jedan dan otputujemo u prošlost.

Lucija Perić

Komentari