STEAMy English

Projekt Budi STEMfluencer provodi se u tri osnovne škole Grada Zagreba: OŠ Lučko , OŠ Vugrovec-Kašina i OŠ Nikole Tesle. Projektom se planiraju ojačati kapaciteti i vještine  učitelja u STEM podučavanju osiguravanjem prijeko potrebne specifične i ciljane edukacije iz različitih STEM područja, poglavito biologije, fizike, kemije, ali i drugih.

 

Učiteljice engleskog jezika naše škole, Nina Rezo i Marina Sertić, već dvije godine zaredom provode izvannastavnu aktivnost STEAMy English te PBL metodom podučavanja, osmišljavajući širok spektar aktivnosti, vješto implementiraju teme iz STEAM područja (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) u podučavanje stranog jezika, s ciljem popularizacije prirodnih znanosti.

 

Aktivnosti su tematski raspoređene kroz godinu i narijetko se vežu uz obilježavanje posebnih dana, tako su se kodirale i dekodirale skrivene poruke u sklopu tjedna kodiranja, „čarobiralo“ se pokusima uoči Halloweena, provociralo osjetila namirnicama pristiglim iz Sjeverne i Južne Amerike negdje oko Thanksgiving day-a, ususret Božiću i Novoj godini dotakli smo se osnovnih koncepata programiranja pa se pozabavili selekcijom i sekvencom, optičku iluziju doživjeli smo izrađujući Taumatrop s novogodišnjom porukom, a valentinovo primjerice proslavili izradom kristala šećera i soli. Dan svetog Patrika bio je obojan duginim bojama, a mi smo naučili kako kapilarna provodljivost crvenu i plavu obojanu vodu iz dvije čaše povezane papirnatim mostićem spaja u ljubičasti prijelaz.

Sigurnost na internetu goruća je problematika pa smo i mi koristili digitalne alate za izradu stripova, postera i infografika.

Prisjetili smo se obnovljivih i neobnovljivih izvora energije i pokušali „pokrenuti stvari“ na neki naš način. Papirnati leptir koji trenjem pomiče krila, auto na „zračni“ pogon ili pak origami šišmiš koji lamaće, raketa od plastične boce postavljena na tri olovke i lansirana sa samo dva sastojka samo su dio zabavnih načina koji pobuđuju maštu i kreativnost.

Iduća školska godina nastavit će u revijalnom tonu te se radujemo novim pokušajima i pokusima iz našeg veselog STEAMy laboratorija.

Znanost je zakon!

 

Marina Sertić i Nina Rezo

Komentari