Ćevapi i štrukli na priredbi povodom Dana kruha u Kašini

Tradicionalno i ove godine je u MŠ Kašina održana priredba povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U sportskoj dvorani škole svaki razred prije početka uredio je svoj stol na koji su učenici stavili peciva i kolače koje su ispekli povodom ovog svima dragog dana. Neki razredi su se posebno potrudili i ukrasili svoje stolove bršljanom, bundevama i ostalim jesenskim plodovima. Priredbu su otvorili učenici drugih razreda Matične škole pjesmom Mlin koji su izveli uz pomoć svoje učiteljice Jelene Vinković, a za nastup ih je pripremala i učiteljica Dorotea Baričević.

priredbu su otvorili učenici drugih razreda izvedbom pjesme Mlin

Nakon pozdrava publike, voditeljica Nikol Salopek je pozvala ravnatelja naše škole da se obrati prisutnima s nekoliko riječi.

 

priredbu je vodila Nikol Salopek iz 5. b

 

Na scenu su zatim stupili prvašići koji su iako su u našoj školi tek pet tjedana, za ovu prigodu s učiteljicom Katarinom Hauer uvježbali čak dvije recitacije. Prva je bila pjesma našeg vjeroučitelja, Krunoslava Pavlica: Kruh,(recitacija), a izveli su je Doris Doška,Gabi Šebek i Stjepan Rac, a recitaciju prigodnog naziva Zahvalnost izveo je cijeli razred. Školski zbor pod ravnanjem učitelja Stanislava Ferlina u glazbenoj kuhinji ispekao je ukusne Štrukle, odnosno otpjevali su pjesmu Mamica su štrukle pekli. Nakon štrukli slijedili su Čevapi, recitacija na kajkavskom našeg bivšeg učenika Ivana Cugšvera, kojeg smo nas dvije izvele. Psalam pod nazivom ,,Bože naš, silno si velik“ izrecitirali su učenici 4.a, a uvježbala ih je učiteljica Ivana Turčić. Red, recitacije, red glazbe i opet smo došli do druge pjesme koju je za nas pripremio naš zbor. Izveli su pjesmu pod nazivom Prinosimo kruh. Nakon toga slijedio je blagoslov hrane. Naš velečasni Josip Senjak obratio nam se s nekoliko riječi i blagoslovio hranu koju smo zatim jeli, a ono što je ostalo zapakirali smo kako bismo to podijelili s korisnicima pučke kuhinje.

A kako je naša novinarka Matea doživjela ovaj poseban dan, pročitajte u nastavku…

Ćevapi i browneiji

Otkada je 10. mjesec stigao, samo smo razmišljale o Danu kruha. Meni su na pameti bile sve te slastice i poslastice jer ja ipak volim jesti kao i sva ostala živa bića…ja mislim. Dva tjedna prije priredbe za Dan kruha naša profesorica iz Hrvatskog jezika nas je pitala tko želi recitirati pjesmu Čevap (č je ovdje zbog kajkavskog). Naravno Iva i ja smo se javile jer mi obožavamo ćevape… Iva i ja smo dobile tu pjesmu.., ali pjesma je bila na kajkavskom. Mislile smo da će biti jako teško, no nije bilo uopće teško jer smo je naučile napamet odmah sljedeći dan. Tako samo na svakom satu Hrvatskog ponavljali za priredbu skupa s Nikol koja je odabrana da bude voditeljica. Sve dok nije došao dan prije dana koji je bio STEM-dan. Iva i ja smo se dogovorile da ćemo taj dan raditi brownieje za Dan kruha, ali ja sam morala ići na STEM-dan jer sam sudjelovala na radionici. Došla sam s radionice malo kasnije nego što smo se dogovorile i Iva se zbog toga malo naljutila, ali imala sam opravdanje jer sam čekala mamu da se vrati sa čokoladom  za kuhanje jer je nismo imali, a za brownieje nam je trebalo 800g čokolade. Kada se moja mama vratila, uzela sam čokoladu i dotrčala do Ive. Mi smo radile zajedno brownieje, naravno ne same…jer…znate već što bi se dogodilo. Dok smo radile brownieje jako smo se mučile s mjerenjem sastojaka, najviše s margarinom. Kada smo ispekle brownieje,  ja sam morala ići kući. Na Dan kruha sam došla po Ivu da idemo u školu. Nismo mogle odoljeti mirisu pa smo pojele svaka jedan. Imali smo probu, ali nije dugo trajala.  Odmah poslije smo imali priredbu. Mi smo bile šeste po redu. Bile smo zadovoljne svojim nastupom.. Kada je bio svećenik govorio, rekao je da mu se sad jedu ćevapi i da mu se jako svidjela ova priredba,  ali da mu je najdraže bilo recitacija Čevap. Iva i ja smo bile sretne. Poslije blagoslova smo odmah išli jesti. Svi su profesori i profesorice rekli da su nam brownieji odlični. Priredba je bila super i zabavili smo se.

Matea Puzak i Iva Lazar

 

 

 

Komentari