STEM dan za pamćenje

Dana 12.10.2023 u PŠ Vugrovec održao se STEM dan u sklopu projekta Budi STEMfluencerf u koji je naša škola uključena.

Opći cilj projekta je jačanje kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju s konačnim ciljem poboljšanja STEM vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika te učenika. Partneri našoj školi u ovom projektu su OŠ Lučko, OŠ Nikola Tesla, norveški projektni partner Åpenhet i Razvojna agencija Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja.

Povod dolaska predstavnika ove skandinavske kraljevine su planirane projektne aktivnosti u okviru prvog STEM tjedna kojeg zajedničkim snagama organiziraju Osnovna škola Vugrovec Kašina, Osnovna škola Lučko i Osnovna škola Nikole Tesle koje su uz Razvojnu agenciju Zagreb i Åpenhet partneri na projektu Budi STEMfluencer. Svaka škola planirala je aktivnosti sa učenicima i učiteljima kako bi predstavila dosadašnje rezultate projekta te uključila što veći broj učenika u zabavne STEM aktivnosti. Drugi STEM tjedan se očekuje početkom 2024. godine pred sami kraj projekta.

Povodom tog dana naši učitelji organizirali su 11 zanimljivih radionica u koje su se mogli uključiti učenici svih naših četiriju škola, a isto tako i učitelji, roditelji i ostali posjetitelji.

Svi naši učitelji uključili su se u organizaciji ovoga dana na neki način. Bilo je učitelja koji su bili dežurni, učitelja koji su vodili radionice te onih koji su voditeljima pomagali. Veći dio škole bio je popunjen učenicima. Obišli smo sve radionice i pitali sudionike o njihovim dojmovima. Bilo je jako puno učenika koji su nam rekli da im je najdraža radionica bila Harry Potter’s Macigal science na kojoj su voditeljice i učenici pomoćnici nama običnim ,,civilima“ pokazivali razne zanimljive pokuse.

 

naša škola nalikovala je na Hogwarts

Učenici u provedenoj anketi nijednu od desetak organiziranih radionica nisu izostavili iz svojih favorita. Na našoj (novinarskoj) Dig IT radionici naši novinari su pokazivali kao se koriste tri digitalna alata. ,,All time favorite” je definitivno bio “Selfie getaway” na kojem su se mnogi učenici a čak i učitelji fotografirali te smo ih smjestili u Hogwarts. Učenici 3.c razreda posadili su cvijeće u kamenjaru. Djeci se jako svidjelo što mogu malo zaprljati ruke. Naši partneri iz projekta  ,,Budi STEMfluencer” stigli su iz daleke Norveške kako bi mogli posjetiti naš STEM dan. Obišli su i isprobali sve radionice.

 

norveški partneri bili su zadovoljni onime što su vidjeli

 

S njima u pratnji bio je naš ravnatelj Vladimir Vuger, novinari s Hrvatskoga radija i iz lokalnih medija.

ravnatelj naše škole Vladimir Vuger i voditeljica PŠ Vugrovec s novinarkom s Hrvatskoga radija

Svi učenici koje smo pitali za najiskrenije mišljenje rekli su da je ovaj dan nadišao sva njihova očekivanja i na kraju su izašli iz škole sretni i zadovoljni.

Na sljedećem audiozapisu možete poslušati neke od dojmova naših učenika i učitelja.

O svim radionicama detaljnije čitajte u ostalim člancima.

Julija Forko

Komentari