Put oko svijeta u dva sata – Christmas Bazaar IWCZ-a

Učenici naše škole posjetili su Christmas Bazzar IWCZ-a odnosno Međunarodnog kluba žena Zagreb koji se održao 3. prosinca. Sav prihod skupljen na ovome sajmu doniran je Savezu multiple skleroze Hrvatske.

Udruga za koju se skupljao novac je nevladina, neprofitna socijalna organizacija ljudi koji se bore s multiplom sklerozom, njihovih obitelji i drugih koji svojim radom doprinose podršci Udruzi kako bi ostvarila potrebne aktivnosti te promicala liječenje, rehabilitaciju, istraživanje i zaštitu osoba koje boluju od multiple skleroze.

Dobrotvorni sajam organiziran je uz veliku podršku veleposlanstava smještenih u Zagrebu. Ambasadori i osoblje veleposlanstava sudjelovali su sa štandovima na kojima su predstavljali hranu, suvenire i jedinstvene predmete iz svojih zemalja, a sve to moglo kupiti.

Sve smo probali

Evo nas opet na Zagrebačkom velesajmu! Zmajčeki su 3. 12. 2023 posjetili Christmas Bazaar na Velesajmu. Christmas Bazaar je sajam na kojem žene iz udruge IWCZ (International woman’s club Zagreb) predstavljaju kuhinje i kulturu iz različitih dijelova svijeta. Tamo je bilo oko 20 različitih štandova i puno različite i nama nepoznate hrane. Prvo smo otišli do korejskog i japanskog štanda (jer tko još ne bi htio probati tu količinu različitih slatkiša)? Na korejskom štandu smo jeli kimchi s kako bi se reklo ,,bolničkom” rižom. Nakon toga smo otišli do japanskog štanda i jeli smo mali burger sa matchom.

uživanje u korejskim i japanskim specijalitetima

Probali smo i svježe iscijeđeni sok od manga i marakuje na venecuelskom štandu. Zatim smo otišli do španjolskog štanda i probali slatke churrose. Probali smo i kineske proljetne rolice s povrćem i prženu rižu. Također smo probali i belgijske vafle. Nismo mogli preskočiti ni hrvatski štand i kupili smo Cedevitu. Slikali smo se s Djedom Božićnjakom i dobili smo puno slatkiša. Bili smo i na Bipa tomboli i osvojili svakakve fora stvari. Da sve zaokružimo, sjeli smo kod ulaza i sve pojeli.

Lukas Šebek

Nepraktični čajnik

Nakon malo manje od mjesec dana, 3. 12. 2023 zmajčeki su se vratili na Zagrebački velesajam, ili ti preciznije, na Christmas Bazaar. Christmas bazzar dešava se jednom godišnje i isplati se otići. To je sajam raznovrsne hrane iz mnogih država. Bilo je izbora i slatkih i slanih poslastica koje su imale vrlo neobične okuse, ali to ovisi o osobi. Naravno svaka osoba je pronašla ponešto za sebe bilo to belgijska peciva, japanski nudli, naša hrvatska sarma ili slično. Na svakom štandu bio je veliki red , ali definitivno je najviše bilo na Bipinom štandu. Tamo je bila tombola na kojoj su neki naši zmajčeki osvojili neke nepraktične stvari, primjer može biti čajnik. Sve prikupljene donacije dobiva savez društava multiple skleroze Hrvatska. Većina prodavača nisu pričali hrvatski, a ne i puno engleskog, pa smo se jedva sporazumjeli ali smo se snašli. Većina štandova je bila ukrašena za Božić pa smo baš imali ,,božićni osjećaj”.


Julija Forko

Neoduševljena sushijem

Dana 3. 12. 2023. posjetili smo Christmas Bazaar na Zagrebačkom velesajmu. Tamo su različiti štandovi s raznim kulturama kao što su arapska, kineska, korejska… Na tim štandovima mogli ste kupit razna tradicionalna  jela kao što su sushi, churosi, kroasani… Naravno bila je i tombola koju ako ste imali dovoljno sreće mogli ste nešto osvojiti. Naš prijatelj Jakov osvojio je božićnu kuglu i školski pribor, a Karlo je osvojio set za čajanku napravljen od gline. Tamo su bili i stolovi za kojima smo nažalost morali stajati. Također bilo je i nešto zvano Strike a pose koje je bilo moj favorit. Uglavnom tamo je bio fotoaparat i bor ispred kojeg ste se mogli slikati i dobit izrađenu sliku.

polaroidne fotke

Također bio je jedan vrlo popularan aparat koji je imao stalak koji se vrti u krug a vi stanete u sredinu i dobijte video snimku koja ima prelijep božićni ugođaj. Naravno sajam je imao svoju korist. Sav prikupljeni novac doniran je udruzi ,,Savez društava multiple skleroze Hrvatska”. Bilo je stvarno zabavno i ukusno. Također probala sam sushi koji mi je zgadio život i naravno počela sam plakati od užasa. A churosi su bili najbolji i svima su se svidjeli. Na kraju smo prikupili svu hranu koju smo kupili i podijelili je međusobno. Jedva čekam da se ovaj sajam ponovi!

Petra Klarić

Sretna tombola (kako za koga)

Dana 3.12. 2023 novinarska grupa OŠ Vugrovec Kašina vratila se na Zagrebački velesajam to jest posjetila je Christmas Bazaar. Kada smo stigli na sajam, prvo smo išli pregledati sve i onda nas je Karlo počastio  Cocktama. Nakon toga vidjeli smo kroasane, krenuli smo prema njima i odjednom su dva srednjoškolca ili studenta došli su do nas i rekli: ,,Ako pogodite koliko bombona ima, osvojite sve, košta samo 1 euro”. Karlo i Jakov su dali novce, mislim da je Karlo reko 73, a Jakov 79. Nakon toga više ih nismo vidjeli i otišli smo po krosane, Jakov i ja smo si Uzeli svako po dva kroasana. Nakon toga vidjeli smo tombolu, ali se još nije bila otvorila. Napravili smo još jedan krug, susreli smo se s Julijom i Petrom, taman se tombola otvorila i neki su imali sreće a neki ne. Na primjer Jakov je osvojio lopticu koja svira i snježnu kuglu, pribor za školu i bombonjeru. Julia je osvojila narukvicu, Petra narukvicu i lančić, a Karlo, Matija i ja ništa. Nakon toga išli smo još malo razgledavati i Karlo je kupio sushi. Julia i Petra su si išle sjesti i mi smo sjeli do njih. Petra i Karlo su probali sushi, ali su si stavili wasabi sos na njega i skoro su se rasplakali. Matija si je poslije kupio churrose i svi smo ih probali. Iskreno, isti im je okus kao fritulama. Poslije toga Karlo je kupio 5 Cockti i svima podijelio. Nakon toga svi smo se razišli, ja sam kupio nudle za brata, Karlo je kupio neke palačinke i špagete, a ostali ništa. Vidjeli smo Djeda Mraza i svima nam je dao bombone i čokoladice pa smo se slikali s njim. Krenuli smo na tramvaj, svi smo se vratili doma i zadovoljni završili dan.

Gabriel Tudek

Komentari