Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti

plakat učenika 5. a razreda

Nakon povratka u školske klupe na Satu razrednika učenicima 5. a razreda njihova razrednica je pokazala sve slogane i plakate koji su sudjelovali na hvalevrijednom natječaju Škola bez ovisnosti grad bez ovisnosti na kojem su i sami sudjelovali. Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Zato se 5.a razred tijekom studenoga bavio temom ovisnosti te su na satima razgovarali o vrstama ovisnosti, o utjecaju raznih vrsta na fizičko i mentalno zdravlje osoba i osvijestili su da to nisu problemi samo ovisnika već i njihovih obitelji, ali i društva u cjelini. Učenici našeg razreda na satima Likovne kulture izradili su  plakat kojim su sudjelovali na natječaju Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnost.

plakat učenika 5. a razreda

Natječajem Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti koji je uz podršku Grada Zagreba provela Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ Dr. Andrija Štampar, željelo se potaknuti učenike završnih razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola s područja grada Zagreba da razmišljaju i progovore, iz svog kuta o ovisnostima, u svojoj školi i u svome gradu.

Zadatak je bio da samostalno i u parovima osmislimo minimalno pet slogana koji bi potaknuli mlade na promišljanje o tome koliko je ovisnost štetna. Odabrali smo najbolje slogane i te iste slogane naša razrednica je poslala na gore spomenuti natječaj.

Colourful Pastel Holographic Rainbow Professional Lash and Brows Business Card, autor: Dijana Požgaj

Ove godine na natječaju je sudjelovalo 124 učenika iz 27 osnovnih škola te 100 učenika iz 18 srednjih škola i natjecali su se u dvije kategorije: najbolji plakat i najbolji slogan te su nagrađena tri mjesta u svakoj od njih.
Bilo je puno učenika koji su sudjelovali u sloganima, a neki su čak napravili plakat koji je poslije bio poslan na natječaj isto kao i slogani. Neki od slogana su bili: ,,Vid nam treba, a internet ne treba”, ,,Ovisnost i droge donose borbe”, ,,Iz struje internet isključi i vid ne muči!”
Dodjela nagrada održala se 1. 12. 2023. Na žalost 5. a nije osvojio nagradu, no bilo je dosta dobrih slogana.

Juraj Petir

Komentari