Materinji jezik u Prigorskom dnevniku

Tijekom ove školske godine učenici naše škole uključili su se u još jedan zanimljiv eTwinning projekt pod nazivom Moj jezik, materinji.

Cilj projekta je popularizacija materinskog jezika među učenicima, odnosno očuvanje tradicije materinjeg jezika (tradicijskih riječi), kao i njegovih narječja, razvoj pozitivnog stava prema jeziku kojim govore i služe se u komunikaciji, razvoj vještina cjeloživotnog učenja te jezične kompetencije očuvanja materinjeg jezika kao jednog od jezika Europe/Europske unije.

U prvom polugodištu obilježili smo Europski dan jezika raznim aktivnostima na prigorskom dijalektu. Učenici su izrađivali plakate s kajkavskim riječima i online memory igrice s prigorskim riječima.

U studenom, odnosno 21. 11.  2023. na Satu razrednika učenici 5. a su obilježili Dan televizije. Dan televizije obilježava se u znak sjećanja na datum kada je 1996. održan prvi Svjetski televizijski forum. U čast Danu televizije učenici su izrađivali prigorski televizijski program, a najbolji su bili snimljeni i objavljeni na školskom YouTube kanalu. Prilozi sklopljeni u ,,Prigorski dnevnik” su bili vezani uz sport – pobjedu u derbiju između Kašine i Žerjavinca. Cure su napravile vijest o tome da se šminka ne smije testirati na životinjama i imali smo prilog o zaraznim bolestima – od hripavca do svinjske kuge. Svoj dnevnik smo završili vremenskom prognozom.

Do kraja godine planiramo obilježiti sljedeće datume:

Svjetski dan čitanja naglas (3.2.)

Međunarodni dan materinskog jezika (21.2.)

Svjetski dan šale (1.4.)

Svjetski dan knjige (23.4.)

Majčin dan (8.5.)

Mateo Igrc

Komentari