Projekt “Mi jedemo odgovorno”

Udruga Lijepa Naša prijavila se tijekom 2014. godine na natječaj Europske Komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising). Zajedno s 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmenta Education – FEE) osmisli su projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom i nazvali ga “Mi jedemo odgovorno! (A vi?)”.

I mi smo se pridružili

Ove godine i mi smo se odlučili priključiti te smo postati jedna od 550 europskih Eko škola koje provode jednogodišnji odgojno-obrazovni program na temu odgovorne prehrane. U tim školama 1 800 učitelja prenosi znanja i vještine svojim učenicima kako bi oni razumjeli vezu između proizvodnje hrane, promjena u društvu i okolišu te kvalitete života. Preko 90 000 učenika uključenih u ovaj projekt istražuje kako napraviti promjene u prehrambenim navikama i potaknuti iste promjene u svom lokalnom i nacionalnom okruženju.

Glavni cilj projekta

Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Ciljevi su i motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane i pokazati im da hrana ima veliki utjecaj na njih i na druge ljude diljem planeta.

Ovim projektom žele se obuhvatiti sve komponente ljudske interakcije s hranom. Prvi korak je proizvodnja, gdje je potrebno voditi računa o potrošnji vode i uloženoj energiji, spriječiti zagađenje tla, očuvati biološku raznolikost te zaštititi prirodne značajke krajolika, očuvanju tradicijskih i kulturoloških vrijednosti svakog kontinenta, nacije i regije. Posljednji korak je konzumacija  gdje je potrebno paziti na količinu i kvalitetu hrane koji unosimo kako bi sačuvali vlastito zdravlje i produljili život, te zbrinjavanja viškova i osposobljavanja onih koji su gladni kako bi samostalno proizveli  i konzumirali dovoljno hrane za vlastite potrebe.

Naš farmer

Projekt je zamišljen na način da se učenici dopisuju s farmerom koji im postavlja pitanja o budućnosti. Provodi se u 7 koraka. U prvom koraku, kroz koji smo pokušali motivirati što veći broj učenika, napravili smo poštanski sandučić u koji nam je farmer Štef  Vugrin počeo slati pisma, a učenici su mu vrlo zanimljivo odgovarali što se sada nalazi i događa na mjestu njegove farme

Naš tim

Okupili smo prikladan tim koji je odgovoran za provođenje projekta i podijelili smo uloge. Kuhar – vođa tima, dobavljač – tražitelj, moderator – oblikovatelj tima, istraživač – izvor ideja, menadžer – razvrstava ideje,  kritičar –informator,  fotograf –dokumentarist, tajnik. Članovi eko odbora imaju zadatak motivirati školu za novu temu.

                                                 Slika 1. Eko odbor projekta Mi jedemo odgovorno

Analiza hrane u školsko kuhinji

U drugom koraku analizirali smo hranu u školskoj kuhinji i kako bismo procijenili što bi se moglo poboljšati.  Trebali bismo početi koristiti organske namirnice u školskoj kuhinji, uzgajati namirnice u vlastitom vrtu u blizini škole. Većina hrane koju koristimo dolazi iz Hrvatske, ali trebamo se potruditi da sva hrana koju koristimo dolazi iz Hrvatske.

Godišnji plan

Temeljem rezultata analize hrane izradili smo Godišnji plan, što je treći korak, koji će nam pomoći ostvariti što više ciljeva projekta. Kako bismo ostvarili četvrti korak, dogovorili smo se o načinima bilježenja i procjenjivanja postizanja ciljeva te kontinuiranog nadziranja provođenja koraka projekta. Konstantno ćemo ocjenjivati sve naše aktivnosti kako bi se na vrijeme ustvrdilo da nešto ne funkcionira na način kako smo planirali te reagirati na to.

Povezivanje nastave s projektom

Peti korak podrazumijeva uključivanje teme odgovorne prehrane u Školski kurikulum. Svaki će učitelj dio sadržaja svog nastavnog predmeta povezati s projektom. Kroz nastavne sadržaje pokazat će učenicima kako okolišne, kulturne, političke te ekonomske pojave utječu na pojedince i društvo. Pomoći će nam u razvoju stavova i vrijednosti i potaknuti da odgovorna prehrana postane naš prirodni izbor.

Informiranje javnosti

Tijekom šestog koraka informirat ćemo javnost o napretku projekta, napraviti oglasnu ploču projekta, poster i web stranicu, čitat ćete o projektu u Zmajčeku, organizirat ćemo događaj na temu hrane, surađivati s roditeljima, stručnjacima za hranu, poljoprivrednicima, kuharima i trgovcima. Rezultate svih aktivnosti predstaviti ćemo na Projektnom danu koji će se održati 11. siječnja 2018. u našoj školi. Tada ćemo sve prisutne obavijestiti o napretku projekta, ali i organizirati zanimljive radionice na kojima će se zabaviti i ponešto naučiti.

Novinarska radionica

I novinari će sudjelovati u projektnom danu na kojem će vezano uz ovogodišnju temu broja održati Radionicu arapske kuhinje u sklopu koje će prezentirati i kako se hrana konzervira na Bliskom istoku.

U posljednjem, sedmom koraku osmislili smo Eko kodeks koji predstavlja naš moto i ideju vodilju:

Tvoja budućnost je u tvom tanjuru.

Odgovorno jedi jer to za budućnost svijeta vrijedi.

 Nekoliko poruka za kraj koje su ujedno i glavne preporuke projekta:

  • Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima.
  • Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.
  • Ne razbacujte se hranom.
  • Pametno postupajte s ostatcima hrane.
  • Kupujte domaću hranu ili hranu koja ima malen utjecaj na okoliš.

Više o projektu saznajte iz naše prezentacije koje se nalazi u privitku

MI JEDEMO ODGOVORNO

 

Barbara Vuger

 

 

Komentari