Fašinek

Jučer je u našoj školi bilo veselo… Na hodnicima ste mogli susresti Shreka, Spidermena, princeze i raznu veselu ekipu. Kao i svake godine na fašnik…

U Blaguši je najveselije

Povodom toga dana donosimo vam već legendarnu nagrađenu pjesmu naše bivše učenice u našoj školi koja vrlo dobro opisuje kako taj veseli dan provode naši Balgušani.

FAŠINEK V BLAGUŠE

Najbolše na svetu, naše maškarije,

Lepe a i grde, takovih v svetu nije!

V jutre se rane dižeju maškarije

Onda se ciele sele bije.

 

Ovaj se boji pa se zapre v ‘ižu

A maškarije na vrata, sam kaj vrata ne ližu!

Ma se bi one napravile,

Same da jajca dobiju.

 

V četiri vur ideme na sprevod, kak mi tje zoveme.

Tam se ciele sele okupla,

Pak fašnika koljeme.

 

Pak je v sedem vur fešta v domu.

Tam ide štje ojče i tam se najlepše maske biraju

Pak se klinci vesele kaj se si ludiraju.

Imame i trubače kaj same zavijaju i trublju

Al ima i bolših mužikaša

Kaj popevaju pa si koji penez zadjelaju.

Nema maškarije v Evrope ciele

Kakovih ima Blaguša – moje sele!

 

Magdalena Pomper

 

I mi imamo svog favorita za najluđi karneval!

Osim u gradovima običaji postoje i u selima. U našem susjednom selu Blaguša svake se godine održava povorka i zabava do ranih jutarnjih sati. Prije fašnika selo napravi  lutku Fašineka kojeg će rastrgati na sam dan poklada. Od ranog jutra počinje veselje i mnogi ga ne propuštaju bez obzira na druge obaveze… Lutka Fašnika uvijek strada, samo na razne načine: neki da spaljuju, neki ga bičuju a uBlaguši ga sudionici povorke doslovce rastrgaju. Običaj je simboličan. To se radi da čovjek iz sebe izbaci sav bijes i nezadovoljstvo koje drži u sebi cijelu godinu. Lutka fašnik simbol je svog zla i nepravde. A ovako Blagušani provode dan: od jutra kreću po kućama po jaja, novac, slatkiše, ali kada dođu u kuću prvo moraju nešto otpjevati, otplesati ili se glupirati ako žele nešto dobiti. Sve se to radi do 16 sata kada počinje ,,sprovod,, na kojem Fašinek bude rastrgan. Zatim u DVD-u Blaguša veselje traje do jutra. Na veselju proglase najljepšu masku, pobjednik ili pobjednica dobiva i neku nagradu. Kasnije im se pridružuju i gosti iz susjednog sela – Prepuštovca. A  za atmosferu se pobrine bend iz Blaguše koji je cijelu noć na pozornici. 

 

Dijana Požgaj

 

 

Komentari