U svakom razočaranju razlog za sreću – Županijski LiDraNo 2018.

Učenici naše škole u četvrtak 15. veljače 2018. završili su svoju županijsku avanturu na LiDraNu. Sudjelovali smo na županijskoj razini s jednim pojedinačnim scenskim nastupom, s dva samostalna novinarska rada, našim Zmajčekom, a posebna poslastica i vrhunac našeg sudjelovanja bio je nastup naših glumaca-Japanaca.

Aishateru – ma obožavamo vas!

Glumci, predstavnici naše škole, ovaj su se tjedan imali prilike iskazati i na županijskoj razini LiDraNa u kategoriji skupnih nastupa dramsko-scenskog stvaralaštva. Svojom su japanskom bajkom Aishateru (Volim te) pokušali osvojiti – kako publiku, tako i prosudbeno povjerenstvo. Peteročlano povjerenstvo: Ksenija Rožman (dramska pedagoginja, Centar mladih “Ribnjak”), Jelena Hadži Manev (akademska glumica), Frana Maria Vranković (kazališna redateljica) i Darko Tralić (redatelj), radove brojnih osnovnih škola pratio je dva dana zaredom – 14. (17 nastupa) i 15. veljače (11 nastupa) u kazalištu Vidra. Profesorica likovne kulture, Verica Jadanec, pomogla je mladim glumcima OŠ Vugrovec-Kašina da pokažu svoje “drugo lice”. Našiminkani po uzoru na tradicionalnu japansku šminku zakoračili su na pozornicu dočekani uzdasima oduševljenja i iznenađenja, nastupivši kao 16. točka.

 

Je li žiri zaista korektan?

Sljedeći dan, 15. veljače, prosudbeno je vijeće nakon pola sata vijećanja donijelo konačnu odluku. Pozvavši ih u dvoranu, dva su sata držali glumce u neizvjesnosti – komentirajući svaki nastup pojedinačno. Japanci iz Vugrovca ostali su nemalo zatečeni primjedbama na „renesansnu“ glazbu i tekst bajke, koji, kako kaže povjerenstvo, nije trebao biti nasnimljen. Važno je istaknuti kako su, kad je riječ o scenskoj igri, u zabludi bili članovi povjerenstva, a ne vugrovečki ansambl koji nije imao ni namjeru upriličiti tradicionalno japansko kazalište, već se samo scenski kreativno poigrati elementima cijenjenoga kazališta Noh (japanska kazališna drama koja datira iz 14. stoljeća) i prikazati suvremenije viđenje priče iz vremena drevnog Japana. Glazbom su dali naznačiti da su članovi ansambla ipak iz vremena anime crtanih filmova te su japanski intoniranom upotrijebljenom glazbom (koja inače potječe iz suvremenih japanskih animiranih filmova – poznatih svima) “umekšali” drevnu umješnost japanskih kazališnih glumaca (NOH = „umijeće“, „talent“) koje iznimno cijene i čiju vještinu, kao osnovnoškolci, nisu u stanju dostići. Tako su, pomalo sumnjičavi u svoj uspjeh, jedva-jedvice dočekali proglašenje tri najuspješnija nastupa. Bili su to Ogledalce OŠ Antuna Gustava Matoša, Nasrudin hodža i njegova krava OŠ Vinka Žganca te U srijedu u jedan i deset OŠ Lovre Matačića.

Premda predstavnici naše škole, našavši se u društvu svojih konkurenata, nisu prozvani jednima od tri najuspješnija, nameće se pitanje u kojoj je mjeri prosudbeno povjerenstvo odradilo svoj posao doista korektno, uzevši u obzir da za jednu od 28 točaka – a riječ je o scenskoj igri OŠ Tituša Brezovačkog Da sam ja netko  – “nije imalo niti jednu primjedbu” –  no ipak se nisu našli na popisu proglašenih za državnu razinu.

Dobro, ali ne dovoljno

“Dali smo sve od sebe, ali čini se da to nije dovoljno. Netko je trebao ustati i reći: Ali, halo, to su samo djeca! Komentari na državnoj i županijskoj razini totalna su suprotnost! Detalji, detalji, detalji. Ovakvo se nešto ne bi očekivalo ni od profesionalnih glumaca! No, to na stranu – ipak su oni stručnjaci. Pohvalno je što smo se uopće odlučili za ovakvo što!”, naglas su razmišljali naši glumci. Da budemo iskreni, nisu previše niti marili za  komentare zahtjevnog žirija jer za sljedeću su godinu pripremili nešto drugačije, jedinstveno, i ono što je sigurno jest da će cijelu dvoranu oboriti s nogu.

Tako su, nimalo začuđeni, za sobom ostavili jedva čujan komentar: “Kakvi ste, neće vam nitko više  doć’ na taj vaš LiDraNo!”…

U svakom razočaranju, razlog za sreću

Unatoč neuspjehu u jednoj od kategorija, važno je istaknuti uspjeh našeg školskog lista Zmajček: urednice Nikoline Antić i voditeljice Dijane Požgaj, koji je preporučen za državnu razinu, kao i novinarskog rada, reportaže Nikoline Antić Bojim se da ljudi nisu dovoljno zreli da bi preživjeli sami sebe pod mentorstvom profesorice Renate Budak Lovrić. Svečanost se održala 13. veljače u OŠ Antuna Gustava Matoša, gdje su pročitani naslovi 13 radova preporučenih za državnu razinu, kao i 13 školskih listova.

 

Nikolina Antić

 

Komentari