Marko je prava manga za mangu

Povodom Dana škole u sklopu radionice Dve vure literature Marko Vuger održao je radionicu mange. Sam voditelj napisao je svoj osvrt na radionicu.

 

Dragi čitatelji!

Ovaj članak piše voditelj ove radionice! Vodio sam radionicu mange (dakle kako crtati mangu). Bilo mi je doista drago poučavati djecu kako crtati, osjećao sam se kao profesor. Radionica je bila održana 30.5.2018. u 17:00 sati u boravku (makar su ljudi počeli dolaziti i ranije). Prvo sam ih poučavao kako crtati obično lice, a zatim sam im pokazivao kako mangake naprave takozvani „character desing“. Govorio sam im kako se mjeri visina lika, to jest da se mjeri u glavama, pod time mislim kako se nacrta najobičniji oblik glave bez ikakvih detalja od 1,8 cm. Uzmete ravnalo ili napravite više glava (ovisi kome se koliko da) i izmjerite. Ja sam za primjer koristio Dekua ili Izuku Midoriya na A4 papiru.

 

Uzeo sam ravnalo i izmjero sam i visina je bila 6,2 glave. U stvarnosti je to otprilike 164 cm visine, a ja sam 163,5 cm. Postoji pravilo kod mjerenja visine likova: “UVIJEK NA A4 PAPIRU.” Ako bi to radili na manjem ili većem papiru, jednostavno neće biti točno. Ja sam im još pokazao neke druge stilove koje koristim.

Ovaj crtež je slika mojeg osmišljenog lika koji sam također im pokazao kao primjer. Tamo je bila i moja prijateljica Lana koja je također dobra kao i ja i ona mi je pomagala kod objašnjavanja djeci kako sve funkcionira.

Radionica nije toliko dugo trajala zbog priredbe, a ni nisam imao mnogo vremena. Nekima je išlo doista dobro, nekima OK, a nekima loše, ali ako budu vježbali non-stop, onda će se vjerojatno popeti na nivo viši od mojeg, čemu se i nadam, ako uopće nastave hobi crtanja. Osim mange radionice bili su tamo i ostale stvari: origami kutak, arapski kutak i memory igra sa slikovnicama u kojima sa i ja bio uključen (makar na natječaju nisam osvojio niti jednu nagradu). Zabavili smo se jako dobro i nadam se da će biti tako i sljedeće godine, moje zadnje godine ovdje.

Ako hoćete vidjeti moje ostale radove posjetite stranicu Art Amino:

https://aminoapps.com/c/art/page/user/marx/43h5_fJGZlbgVl8BajW5R72G3Xx4Mx

BONUS: Diplomirana učiteljica engleskog jezika Tamara Jovanović došla me je vidjeti da bude sigurna da ne izbjegavam Spelling Bee i sada sam joj dužan nacrtati anđela.

Marko Vuger

Komentari