Turska – zemlja na dva kontinenta

Kao uvod u ovogodišnju temu broja, naš prof. Prugovečki napisao je tekst u kojem je prikazao razne aspekte Turske. Dotakao se povijesti, geografije, povezanosti Turske s našom povijesti i raznih drugih zanimljivosti.

Republika Turska ( Türkye Cumhuriyeti )

Glavni grad – Ankara

Površina – oko 780 000 km/2

Stanovništvo – oko 81 milijun, većina su Turci, ima i dosta Kurda

Valuta – lira (100 kuruša)

Zemlja na dva kontinenta

Republika Turska smjestila se manjim dijelom u Europi, a većim u Aziji

Graniči s Grčkom, Bugarskom, Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom, Iranom, Irakom i Sirijom.

Veći dio Turske čini prostor mladog ulančanog gorja, pa su Turskoj česti potresi i vulkanizam. Vrlo je važan i položaj na Bosporu i Dardaneleu, jer Turska na taj način kontrolira ulazak iz Sredozemnog mora u Crno more. Prevladava kontinentalna i mediteranska klima. Veći gradovi su Istanbul, Ankara, Izmir i Bursa. Istanbul se dijelom nalazi u Europi, a dijelom u Aziji i ima oko 14 milijuna stanovnika.

Veličanstvena povijest

Na prostoru današnje Turske najpoznatiji stanovnici bili su Grci (uz obalu), Bizantinci i Arapi. Turci su skupina plemena od kojih su nama za povijest Turske najznačajniji Turci Osmanlije. Ime su dobili prema sultanu Osmanu I. koji je krajem 13. i početkom 14. stoljeća imao uspjeha u borbi protiv oslabljenog Bizanta.

Osmanovi nasljednici su iskoristili slabost Bizanta i neorganiziranost dijela europskih država, te su uspjeli znatno proširiti teritorij Carstva.

Najpoznatiji sultani bili su Mehmed II. – osvajač koji je 1453. osvojio Carigrad i Sulejman Kanuni (Zakonodavac) koji je u Europi dobio nadimak Veličanstveni.

Uspjesi Osmanlija mogu se pojasniti i iznimno dobro organiziranom vojskom sastavljenom od janjičara (pješaci sastavljeni od otetih dječaka koji su se školovali u vojnom duhu), spahija (konjanika plemića) i akindžija (konjanika koji su se financirali pljačkom).

Dok je Osmansko Carstvo bilo na vrhuncu moći, bilo je jedna od najrazvijenijih i najtolerantnijih država na svijetu. Pokoreni stanovnici (raja) su mogli zadržati svoju vjeru i nisu morali služiti u vojsci, ali su zato bili opterećeni visokim porezima.

Sa slabljenjem moći sultana Carstvo se sve više smanjivalo jer su se pokorene države osamostaljivale. Rusija se htjela dokopati morskih prolaza Bospora i Dardanelea te su sa Turcima vodili brojne ratove.

Osmansko Carstvo doživjelo je poraz u 1. svjetskom ratu, te mu je teritorij znatno smanjen. Carstvo je postalo Republika, a prvi predsjednik je postao Mustafa Kemal, zvan Ataturk (Otac Turaka) zbog svojih zasluga u ratu sa Grčkom. Mustafa Kemal je proveo brojne reforme i modernizirao je Tursku.

Danas je na čelu Turske Recep Tayyip Erdoğan koji provodi agresivniju vanjsku politiku (npr. u Siriji) i povećava svoje ovlasti. Turska je trenutno u ekonomskoj krizi i velike nade polaže u svoj turizam.

Neraskidive veze Hrvatske i Turske

Povijest Hrvata i Turaka je neraskidivo povezana jer su oba naroda međusobno stoljećima ratovali. Spomenimo samo poraz Hrvata na Krbavskom polju 1493., pobjedu Hrvata kod Siska 1593. i oslobođenje hrvatskih zemalja u 17. i 18. stoljeću. Brojni hrvatski vojskovođe su postali poznati u ratovima sa Osmanlijama, npr. Nikola Šubić Zrinski, Petar Berislavić, Petar Kružić i ostali.

Dugotrajne borbe ostavile su brojne posljedice na Hrvatsku – gospodarsko zaostajanje, bijeg Hrvata i doseljavanje Vlaha (promjena narodnosne i vjerske strukture, posebno na prostoru Vojne krajine). Utjecaj Osmanlija se vidi i dan danas u dijelu narodnih običaja (najčešće pobjede nad Osmanlijama, npr. proslava Sinske alke) i u govoru u kojem postoji mnoštvo turskih riječi kao što su šećer, bakar, badem, alat, bubreg, čarapa, džep, jastuk, jogurt, krevet, kutija, majmun, pamuk, rakija, tava, sat, top, boja, limun, badem, sapun, tambura, baklava, burek, ćevap, džezva, bunar, oluk, tavan, dućan itd.

Turska i Hrvatska su danas dvije prijateljske zemlje koje pokušavaju što više surađivati u svim područjima.

Zanimljivosti

Današnji Istanbul je grad koji je u prošlosti često mijenjao nazive – Bizantij, Konstantinopol, Carigrad i na kraju Istanbul. Nalazi se na 2 kontinenta, a dijelovi su mu povezani dugačkim mostom.

Harem – prostor u kojemu živi više žena, a sve su one rezervirane za samo jednog muškarca, ostalim muškarcima (osim eunusima) je pristup u harem zabranjen. Nije bila rijetkost da je sultan u haremu imao i po nekoliko stotina žena.

Aerodrom u Istanbulu u izgradnji – kada se završi, biti će aerodrom sa najvećim kapacitetom putnika godišnje na svijetu – s nadogradnjama u budućnosti moći će primiti između 150 i 200 milijuna putnika godišnje.

Gobekli Tepe – nalazište starije čak 7000 godina od najstarije piramide u Egiptu. Smatra se najstarijim izgrađenim svetištem na svijetu.

Pamukkale (Pamučna palača) – zanimljiva prirodna tvorba koja izgleda poput terasastih bazena, nastala prelijevanjem vode bogate mineralima preko vapnenca

Sveti Nikola – omiljeni dječji kršćanski svetac, rođen na prostoru današnje Turske u 3. stoljeću.

Topkapi saraj – nekadašnja palača tutskih sultana u Istanbulu, danas poznati muzej. U njemu se čuva ogrtač i mač proroka Muhameda, ali i čuveni Hrvojev misal.

Plava džamija – poznata džamija u Istanbulu sa 6 tornjeva što je rijetkost, nazvana u narodu tako po plavim pločicama u unutrašnjosti. Sagrađena u 17. stoljeću.

Poznati Turci danas 

Fatih Terim – poznati nogometni trener, trenirao tursku reprezentaciju, ali i klubove poput Milana i Fiorentine. Trenutno trenira Galatasaray.

 

Halit Ergenc – popularni glumac iz serije Sulejman, bio i u Hrvatskoj gdje ima vojsku obožavatelja.

 

Meryem Uzerli – turska glumica, najpoznatija u tandem sa Halitom Ergencom u seriji Sulejman, glumila sultaniju Hurem (Rokselanu).

 

Više o ovoj prekrasnoj kulturi saznat ćete tijekom godine. Veselimo se novim spoznajama!

Kristijan Prugovečki

Komentari