Glagoljski nakit

Ovaj mjesec na satima hrvatskog jezika učili smo o starohrvatskom pismu glagoljici. Imali smo i mjesečni projekt povezan s njom. Naučili smo što je glagoljica, upoznali smo znakove, pomalo pisali i učili smo puno o Bašanskoj ploči. Sad ćemo vam nešto reći o projektu koji je napravio 6.b razred. Projekt je bio napraviti komad nakita ili neku vrstu ukrasa ukrašenu glagoljskim slovima. Uglavnom su svi radili nakit od glinamola, ali neki su radili radove pomoću vrućeg ljepila ili neke druge tehnike. Neki su radili nakit pomoću kalupa za kolače. Nažalost, neke su stvari od glinamola popucale i pukle.
Nikolina Cugšver je napravila kućicu od kartona. U toj kućici je bila njena obitelj napisana u obliku njihovog početnog slova. Svatko je radio ono što voli.
Magdalena Denić je napravila  Magdalensku ploču (manju verziju). Na toj ploči je pisalo Hrvatski je super. Bila je od glinamola, šljokica i još puno ukrasa.
Elena Tašev je napravila glagoljsko jezero. To jezero je napravljeno od šala, kutija, ispeglanih slamki, folije, glinamola i vrućeg lijepila… Most je napravila tako da je ispeglala slamke. Elena je napravila i Elzinu pletenicu.
Noa Klarić je napravio medalju na kojoj piše Noa. Napravio ju je od glinamola. Naravno, medalja je bila zlatna.
Ema Combaj je napravila ogrlicu od maslinovog drveta i špage. Ogrlica izgleda kao da je iz istog stoljeća kao i stari glagoljski natpisi. Na ogrlici je pisalo Ema.
Puno smo naučili kroz Margitinu prezentaciju o glagoljici. Ona je uz tu prezentaciju napravila i svoju mamu na kojoj je pisalo slovo V kao Vesna.

Petar Babić je napravio brodić od glinamola i iznutra obojio lakom za nokte i napisao sva imena iz razreda na glagoljici.

Patrik Petir je napravio od spužve ime Kašina i to je sada obješeno iznad ravnateljevog ureda.
Anamarija je napravila knjigu od kartona u kojoj piše da je učiteljica iz HJ-a najbolja.
I ja sam napravio ogrlicu od plastelina. Prvo sam napravio oblike od plastelina te sam napisao Leon na glagoljici i temperom pobojao moje ime. Kombinirao sam perlice i oblike plastelina.
Bilo je jako lijepih stvari, ali smo naveli samo neke. To je to od nas. Jako smo se zabavili i nasmijali.
Nikolina Cugšver, Lana Jurišić, Leon Puzak

Komentari