Astronomija za najmlađe

Profesor Prugovečki voditelj je jedne od najpopularnijih izvannastavnih aktivnosti u našoj školi – Mladih Astronoma u PŠ Vugrovec. U četvrtak 12. listopada 2018. na zamolbu učiteljice Hauer, učitelj Prugovečki održao je predavanje o astronomiji za četvrtaše u MŠ Kašina. Svima je bilo jako zabavno i poučno, a profesor je nakon predavanja pristao i na intervju koji vam donosimo u nastavku.

Što je astronomija?

Astronomija je znanost koja se bavi proučavanjem nebeskih tijela i svemira općenito. Hrvatski naziv za astronomiju je zvjezdoznanstvo.

Kada ste počeli promatrati zvijezde?

Prostim okom još od djetinjstva, teleskopom od kraja osnovne škole kada sam dobio prvi teleskop.

Kako je nastala Zemlja?

Zemlja je nastala zahvaljujući gravitaciji i materijalu koji se „spojio“ i formirao okrugli oblik. Smatra se da je u početku bila vruća i da se polako hladila. Na njenoj rođendanskoj torti bi trebalo biti oko 4,5 milijardi svjećica!

Koja je zvijezda najbliža Suncu?

Zvijezda najbliža Suncu je Alpha Centauri A

Je li istina da nas crna rupa može progutati – usisati?

Može, kada bi nam bila blizu. Na svu sreću, dovoljno smo udaljeni od crnih rupa.

Gdje je crna rupa?

Jedna je npr.  usredištu naše galasksije, Mliječne staze.

Zašto nekada Mjesec vidimo kao polumjesec a nekada okruglog?

To je posljedica okretanja Mjeseca oko Zemlje i svjetla koje prima od Sunca. Mi vidimo samo dio koji je osvijetljen, budući da Mjesec nema vlastiti izvor svjetlosti.

 

Zašto je Mjesec ponekad crvene boje?

Zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, nešto slično kao kada je pred zalazak Sunca crvenkasto nebo. Može biti i posljedica velike količine crvenkaste prašine u atmosferi.

Zašto zvijezde padaju?

Zvijezde ne padaju, to što mi zovemo zvijezde padalice su zapravo meteori koji se zapale prilikom prolaska kroz zemljinu atmosferu. Meteori koji prežive izgaranje i padnu na Zemljinu površinu i zovu se meteoriti.

Koliki je životni vijek zvijezde? Što se događa kada zvijezda „umre“?

Životni vijek zvijezde ovisi o vrsti zvijezde. Naše Sunce koje pripada žutim patuljcima ima životni vijek oko 9 milijardi godina. Kraj zvijezde isto ovisi o njenom tipu – neke se zvijezde jednostavno ugase kada potroše gorivo, a veće eksplodiraju u silovitim eksplozijama.

Što će se dogoditi kada Sunce prestane svijetliti?

Preostali planeti  u sustavu više neće imati izvor svjetlosti i topline. Mi se toga ne trebamo bojati, imamo još poprilično puno vremena.

Razmnožavaju li se zvijezde?

Ne, zvijezde se ne razmožavaju, ali se „rađaju“. Kako? Zbog gravitacije – plin se skuplja, sabija i na kraju dođe do reakcije kada se nova zvijezda „zapali“. Tada kažemo da se „rodila“ nova zvijezda.

Tko je postavio prvu zastavu na Mjesecu?

Američki astronauti iz misije Apollo 11 1969. godine, Neil Armstrong i Edwin Aldrin.

Koja zvijezda vam je najdraža?

Aldebaran, narančasti div iz sazviježđa Bik, zvana još i Alpha Tauri

Koliko zvijezda ima na nebu?

Nemoguće ih je prebrojati…samo naša galaksija ima između 100 i 200 milijardi zvijezda.

Što vam je sve potrebno za promatranje zvijezda?

Prvo, treba znati kako se zvijezde zovu i gdje se nalaze na noćnom nebu. Za osnovno raspoznavanje dovoljan je ljudski vid ili dalekozor, a za veća povećanja koriste se teleskopi. Za amatere je najbolji izbor dobar dalekozor ili teleskop na dobson montaži jer je jednostavan za korištenje.

Kristijan Prugovečki i učenici 4. a

 

Komentari