Antiemigracijska pjesma nagrađena u Adamovcu

U subotu 6. listopada 2018. održao se 8. po redu festival dječjeg i odraslog kajkavskog stvaralaštva Pod murvu na Krče u Adamovcu. Prošle godine učenici naše škole pod mentorstvom učiteljica Dijane Požgaj i Snježane Prusec-Kovačić napisali su mnoštvo prekrasnih kajkavskih pjesmica te su s njima sudjelovali u literarnom natječaju. 18 pjesmica iz naše škole objavljeno je u Zborniku radova.

Također je 4. učenika naše škole proglašeno laureatima te su u Adamovcu pred brojnom publikom čitali i recitirali svoje pjesme. Naš učenik Tin Pavlović je osvojio prvu nagradu za svoju pjesmu Antiemigracijska  u kategoriji dječjeg stvaralaštva do 14. godina.

Priredba je počela nastupom KUD-a Adamovec. Nastavilo se čitanjem najboljih pjesmica iz svake kategorije. Prvo dječjih, onda odraslih.

Nakon čitanja slijedilo je proglašenje najboljih pjesmica. Dvoranom su odjekivali i zvuci kajkavskih popevki u odličnoj interpretaciji nadarenih izvođača. KUD Adamovec, također je organiziao izložbu dokumenata iz zbirke obitelji Domjanić. Nakon završetka priredbe svi smo otišli na mali domjenak koju sam nam pripremili. Prekrasno smo se zabavili i veselimo se novim pjesmicama koje će naši učenici napisati sljedeće godine.

ANTIEMIGRACIJSKA

 

Svi bi šteli v Švabiju otiti.

Nove radosti i sreču otkriti.

Ali zakaj bi vsi šteli otiti?

Pa kaj nema Horvatska

Nikaj lepega ponuditi?

 

Si u životu za parami ideju.

Same puno zaraditi ojčeju.

Vi morete se imejti,

Al’ složil se nebi

Da budete v živlenju srečni.

 

Tam ljudi kak kraljevi živiju

I si same spiju.

A pare same ideju i ideju

I nigdar ih ni dost.

 

A lepe vam veli poslovica stara:

„Pajdaša imjeti, nema tih para!“

Al denes ne misli se tak.

Denes se gledi gdo je bogataš

Gdo je v biznisu jak.

 

Ali tje baš ni tak!

Posel ni lak.

Ak gdo ojče delati

Posel bu i tu našel svak.

Tin Pavlović

 

Komentari