Tko želi bacati jaja na HNK za deset godina?

U svom posjetu zagrebačkom HNK učenici i učenice četvrtoga razreda su imali priliku upoznavati se s poviješću i ustrojem Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu.

Uz stručno vodstvo obišli smo cijelo kazalište (gledalište, pozornicu, garderobe, lože, foyer i balkone)


Ova neobična šetnja, inače zatvorena za publiku, predstavlja skrivenu stranu kazališta. Hodnici, podzemni prolazi, carski salon i svečane lože, garderobe, baletne dvorane, radionice, pozornica, krojačke radionice, spremišta kostima i obuće i baletne dvorane samo su neka od mjesta kojima smo prošli.

Obilazak je bio začinjen pričama iz kazališne povijesti, starim tajnama i sjećanjima, ali i iskustvima naših voditelja. Tu moramo spomenuti jaja iz naslova. Naime, saznali smo da je fasada obnovljena prije tridesetak godina te da su korištena jaja i žuta zemlja da bi žuta boja bila dugotrajnija. Za desetak godina, kada bude novo renoviranje, svatko će moći doći i donijeti svoje jaje. 
Posebno nas se dojmila proba baletnoga ansambla kojoj smo imali priliku prisustvovati te činjenica da je luster iznad nas u dvorani bio težak gotovo tonu!


Nakon HNK, zaputili smo se na Gornji grad gdje nas je u zgradi Sabora RH primila stručna služba koja je organizirala obilazak zgrade. Vodič nas je proveo kroz dvoranu „Ante Starčević“, mjesto za protokolarna i službena primanja u Hrvatskome saboru gdje se nalazi poznata slika Jadranke Fatur „Proglašenje Božićnog Ustava” i portreti dosadašnjih predsjednika Sabora. Također, vidjeli smo i dvoranu „Josip Šokčević“, tzv. Malu vijećnicu, Vijećnicu nekadašnjega Županijskoga doma Sabora.


Poslužila nas je sreća te nas je saborski zastupnik Gordan Maras proveo kroz Sabornicu.

Gospodin Maras je strpljivo odgovarao na sva pitanja učenika/ica o radu Sabora i saborskih zastupnika. Nažalost nije mogao obećati povećanje plaća našim učitelji(ca)ma koje su rekle da su svojim izborom zanimanja ionako znale da im je najveća plaća znanje i osmijeh njihovih učenika.

učiteljica Katarina Hauer

Komentari