Deutsche Ecke – knjiška bajka na Danu škole

Nijemci su za Dan škole imali jednu od najposjećenijih radionica. Što su sve pripremili, objasnila nam je prof. njemačkog jezika, Irena Đerđa.

Imali smo plakat o Gutenbergu. Crtež Gutenberga je nacrtala Lorena Čvek iz 7.c razreda. Ona je na platnu nacrtala i stranicu iz tadašnje Biblije (prva tiskana knjiga- to je bila poveznica s radionicom Vjeronauka koja se održavala u istoj učionici).

Zatim su učenici petih razreda izradili leptiriće sa smotuljcima na kojima su bile mudre izreke iz Biblije na njemačkom. Svatko je mogao izvući leptirić i pronaći u Bibliji na hrvatskom prijevod.

Zatim smo imali kutak “Märchen”, odnosno “Bajke”. Dvije djevojčice su bile obučene u Trnoružicu i Crvenkapicu. Bile su postavljene bajke na njemačkom i crteži likova iz njemačkih bajki, izrađena je kocka na čijim plohama su bili nacrtani događaji iz Crvenkapice te su djeca trebala zavrtiti kocku i opisati prikazan događaj.

Snjeguljica

Tu se našla i igra labirinta (kako da princ dođe do dvorca). Ponuđen je bio izmiješani poredak tekstova bajki koji su djeca trebala složiti po redu da se dobije priča. Zadatke su izrađivali učenici petih razreda. Sljedeći kutak su bili Jezikolomci “Zungenbrecher”, video uradak koji se prikazivao na pametnom ploči izradili su učenici šestih razreda. Bili su i u papirnatom obliku napisani pa su posjetitelji mogli vježbati. Sljedeći kutak je bio Domino. Trebalo je slagati u domino pridjeve suprotnog značenja. Imali smo i dvije reciklirane knjige – uradak učenika četvrtih razreda. Jedna je knjiga viceva, druga knjiga njemačkih pjesama. Nudila se i izrada origamija i učenja dobivenih životinja i predmeta na njemačkom – izradili šestaši i sedmaši.

I na kraju društvena igra – doći od starta do cilja uz kartice na njem jeziku na kojima su jednostavna pitanja. Svi posjetioci uživali su u radionici i mogli su kroz zabavne aktivnosti osvježiti poznavanje njemačkog jezika te naučiti nešto novo.

Irena Đerđa

 

Komentari