Zanimljiva Večer matematike

I ove godine učitelji naše škole sproveli su Večer matematike koju organizira Hrvatsko matematičko društvo. Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje kod učenika potiču izgradnju pozitivnog stava prema matematici. U našoj školi, ukupan broj sudionika bio je 243 učenika.

vrijedne i vesele učiteljice matematike

Matematički zadaci koji potiču na razmišljanje

Večer matematike se održava svake godine u PŠ Vugrovec. Tako smo se i ove godine, 12. prosinca 2019. u 18 h okupili u nešto manjem broju nego prošle godine. Ja sam s prijateljicama (novinarkama Emom i Lucijom Palikućom) išla na Večer matematike. I tako smo se mi sedmaši (svaki razred je imao svoju učionicu) našli u učionici. Vugrovčani su predvodili, odnosno objašnjavali su nam kako se koja igra igra. S nama je bila prof. Jelena Feist Kuruc. Dobili smo papire na koje su nam Vugrovčani stavljali žigiće kada bismo odigrali igru. Krenule smo po redu. Na prvoj klupi nas je dočekala igra u kojoj smo trebali odrediti koliko teži neka životinja. Imali smo zagonetke, i pomoću računanja smo to vrlo brzo odigrale. Prvi žig je bio na papiru. Sljedeća igra je bila potapanje brodova. Na papiru smo dobili nacrtan koordinatni sustav na kojem smo označili pet točaka. Ema i ja smo igrale protiv Lucije. Lucija je pobijedila, a tako je i treći žig bio na papiru. Sljedeća igra je bila isto tako s koordinatnim sustavom. Označile smo 14 točaka na jednom od tih koordinatnih sustava te smo na kraju izvršenja svih zadataka dobile četvrti žig.

borba za žigiće

Pokusi na Večeri kemije

Nakon toga je krenula Večer kemije. Mogla bih to tako nazvati, makar nije baš dugo trajalo. Elena i ja smo trebale prezentirati projekt, ali Elena nažalost nije mogla. Svejedno, ništa nije propalo jer su sve spasili jedan osmaš i osmašica, Lorena Čvek i Tomislav Kezerić.

Lorena Čvek i Tomislav Kezerić i prof. Dunja Klepac

Oni su redovito dolazili na dodatnu nastavu iz kemije, pa su dobili tu čast da naprave dva pokusa. Obukli su se kao pravi kemičari. Imali su bijele kute, a rukavice i naočale im nisu trebale jer nisu radili ništa opasno za kožu.

U prvom pokusu se radilo o tome da su na tacni imali kruh, jabuku, grickalice, brašno šećer i sol. U čašici su imali kiselinu koju su s kapaljkom stavljali na svaku namirnicu. Neke su promijenile boju, a neke ne. Npr. kruh je promijenio boju, grickalice su promijenile boju i brašno je promijenilo boju. Šećer i sol su jako malo promijenile boju, a jabuka je ostala u prvobitnom stanju. Za drugi pokus su pripremili ocat, i tvari koje su stavljali u tikvice (tako se zovu staklene posude iz kemije). Kada je Tomislav u prvu tikvicu dodao ocat, odmah se tvar podigla i stvorila pjenu koja je frcala okolo, kao kada vulkan eruptira. U drugoj tikvici je bila tvar ”vodikov peroksid” koja još više ubrzava reakciju, tako da je ona još brže frcala okolo. U posljednjoj, ali ne manje važnoj tikvici se nalazio deterdžent. Kada je u nju stavio ocat, reagirala je brzinom prve tikvice.

tikvice s erupcijama

Nakon svega toga, ja sam se osjećala mrvicu pametnije jer sam upravo vidjela nešto što sam drugačije zamišljala. Sveukupno, i Večer matematike i Večer kemije su trajale sat vremena (od 18 do 19 h).

Jako ugodna i zanimljiva večer

Bilo je jako zanimljivo, poučno, a i najbitnije, zabavno. Na matematici smo ponovili svoje znanje matematike kroz razne igre, a na kemiji smo proširili svoje znanje. Ja sam sa svime bila oduševljena i sve pohvale svima koji su sudjelovali i pripremali se za taj dan. Veselim se sljedećoj godini i nadam se da ćemo se okupiti u još većem broju.

Magdalena Denić

 

Komentari