Naša škola broji čak 11 parova blizanaca!

Ema i Lucija

Mi smo blizanke Ema i Lucija i zajedno smo napisale članak koji je, zamislite, o blizancima! Kada nam je naša profesorica predložila ideju za članak na ovu temu bile smo oduševljene i primile smo se posla. Intervjuirale smo, istraživale… Evo što smo saznale…

Igbo-Obri – grad blizanaca

Svi znamo kako se svakoga dana rađaju blizanci, no jeste li se ikad zapitali gdje se rađa najviše blizanaca? I mi same smo blizanke pa smo se bar jednom zapitale gdje nas ima najviše. Odgovor na to pitanje bi bio: „U Nigeriji!“ Odgovor smo slučajno saznale istražujući zanimljivosti vezane uz Afriku, budući da je upravo taj prekrasan kontinent ovogodišnja tema našega lista, a na članak o tome naišla je naša knjižničarka, Ana Novotny. Nigerija je zemlja u kojoj ima najviše blizanaca na svijetu, a prema podacima koji su sakupljeni praktički svaka obitelj u gradu Igbo-Ora ima najmanje jedne blizance, pa je tako krajem prošle godine ondje prvi put održan i Festival blizanaca na koji ih je došlo njih preko dvije tisuće. Na zapadu Nigerije, postotak novorođenih blizanaca četiri je puta veći nego u ostatku svijeta. Igbo-Obra je zajednica u kojoj gotovo nema obitelji u kojoj nije rođen barem jedan par blizanaca. Djed vođe zajednice imao je čak deset pari blizanaca među svojom djecom. Ljudi u Nigeriji smatraju da je to zbog jedenja lišća biljke bamije, ali ustvari se radi u krvnome srodstvu jer u ovome gradu bliski rođaci često međusobno sklapaju brakove, a blizanačke trudnoće su nasljedne u obiteljima.

Hrvatski grad blizanaca

Jeste li znali da Orahovica želi postati središte hrvatskih blizanaca?
Ovaj mali slavonski gradić prepun je blizanaca. Statistika kaže kako je svaki 29. stanovnik Orahovice blizanac, odnosno Orahovica ima preko 100 pari blizanaca. Također postoji i okupljanje blizanaca na manifestaciji Crkvaračko prelo u organizaciji KUD-a Crkvari. Ove se godine sprema jedan poseban dan pod nazivom „Dan hrvatskih blizanaca u Orahovici“, na koji će osim svih orahovačkih blizanaca biti pozvan barem jedan par blizanaca iz svake županije. Turistička zajednica odmah je prihvatila taj prijedlog jer misle da je to sjajna turistička promocija za Orahovicu koja ima blizanaca doista svih uzrasta, a također je zanimljivo i da je većina dvojajčana. U nekoliko obitelji, ima po čak dva ili više parova blizanaca
Jedanaest blizanaca u našoj školi

E pa mi ih imamo 11!

naših svih 11 blizanaca
naših svih 11 parova blizanaca

Nedavno smo naišle na članak o osam parova blizanaca u Osnovnoj školi Gustava Krkleca u Travnom gdje su novinari naveli da se ona zbog toga smatra školom blizanaca. Odlučile smo provjeriti koliko je točno blizanca u našoj školi… Budući da naša škola radi na četiri lokacije, uputile smo mail svim razrednicima i saznale da ih je u našoj školi čak 11, a od toga osam parova pohađa nastavu u PŠ Vugrovec. Odlučile smo sastaviti anketu i provesti ju među našim blizancima. Donosimo vam zaključke ankete i neke od najzanimljivijih odgovora.
Svi blizanci su dvojajčani, a imamo samo dva miješana para blizanaca. Svi ostali su istospolni. Prednosti premašuju mane
Anketirani blizanci su nam rekli da su prednosti toga što si blizanac činjenica što nikad nisi sam, uvijek imaš nekog pokraj sebe, blizanac ti uvijek može priskočiti u pomoć oko zadaće i uvijek imaš nekog za pričanje. Rekli su da su loše stvari te što je drugi blizanac ponekad dosadan, što se stalno tuku i svađaju, što oboje dobiju kaznu ako jedan od njih zabrlja; ali ima i onih manjih koji kažu da (još) u tome što su blizanci nema apsolutno nikakvih nedostataka.

Jedan protiv drugog, zajedno protiv svih!

jedan par je inzistirao na odvojenom fotografiranju

Većinu blizanaca su u djetinjstvu odijevali u isto; samo jedne blizanke su rekle da im to nije išlo na živce, ali većina ih se ni ne sjeća da su bili isto odjeveni. Svi su rekli da se najviše svađaju jedni s drugima, ali znate kako kažu: „Tko se tuče, taj se voli.“ Ipak najviše vremena provode zajedno. Ali ipak se slažu da bi bili jedni uz druge ako se drugi blizanac posvađa s nekim drugim.

Različiti okusni pupoljci

No, ispada da blizanci imaju drukčije okusne pupoljke, zato što je samo tri para blizanaca reklo da vole jesti istu hranu. Prema odgovorima anketiranih blizanaca, čini se da su skoro svi blizanci jedan drugomu najbolji prijatelji. Blizanci se dosta razlikuju kad je riječ o hobijima, najčešće je riječ o stvarima kojima se bave kod kuće (slikanje, sakupljanje karata…), ali opet su nam jedne blizanke rekle da misle upisati istu srednju školu, ali različiti smjer. Tako da možemo zaključiti koliko se blizanci razlikuju, toliko su i slični.

Zamjena identiteta

Kad je riječ o curama i dečkima recimo samo da im se nikad nije svidio isti dečko/cura tako da se vjerojatno neće vjenčati za drugi par blizanaca s obzirom na to da imaju različite ukuse. Kad je riječ o miješanju, možemo se samo utješiti da ne miješaju samo nas… Većinom se bune učitelji, ali se zna dogoditi da ih pomiješaju i prijatelji.

najmlađe blizanke novinarke; Dora i Jana Lisak iz 4. c

Pitale smo ih što misle o citatu „Double trouble“ što u prijevodu znači dvostruka nevolja. Većina njih kaže da su oni dvostruka nevolja, rekli su nam i da roditelji imaju dvostruke probleme zbog njih.

(Intervjuirali smo: Mihaela i Gabriela Krtića, Doriana i Karla Kranjčeca, Janu i Doru Lisak, Emu i Teu Horvat, Frana i Tina Podgorskog, Anu i Nikolinu Cugšver, Ivonu i Teu Baričević, Emu i Niku Bahmet, Nou i Saru Cvetković I Ivana I Anu Židak).
Od 11 parova, njih 8 se nalazi u PŠ Vugorvec. Ima nešto u vugrovečkom zraku…

Učiteljica iz matematike na kvadrat

Saznali smo da i naša prof. iz matematike, Jelena Feist Kuruc ima brata blizanca. Otkrila nam je da je jako vezana za svog brata, ali sada kad ima svoju obitelj i djecu, a on svoju, kada su odrasli, to je ipak drugačije. Imali su oko 25 godina, kada su otišli od roditelja.
Brat naše profesorice je završio samo srednju, a ne i fakultet, on je imao afinitet prema povijesti i geografiji, ali to nije uspio ostvariti, pa sada imaju različita zanimanja. On radi u banci, a prof. Jelena predaje u školi. Čuju se nekoliko puta tjedno i zanimljivo je to da zajedno ljetuju, pa usklade godišnje radi druženja.
Nadamo se da ste u ovome tekstu naučili nešto o blizancima.

Lucija i Ema Palikuća

Komentari