Virusi, ali i panika i dezinformacije se brzo šire

Jučer je nažalost zabilježen prvi slučaj osobe zaražene koronavirusom u Hrvatskoj. Povodom toga nastala je opća panika kojoj su pogodovali mediji sa svojim senzacionalističkim pristupom u praćenju ove teme. U ljekarnama su nestale higijenske maske, a mediji tvrde da u trgovinama manjka sredstava za dezinfekciju i sličnih proizvoda. Neki roditelji počeli su dovoditi djecu na testiranje, a liječnici im preporučuju da to ne čine osim ako nisu bili u područjima Italije u kojima se virus proširio. Stručnjaci govore: ,,Ne treba paničariti, ali oprezan svakako treba biti.” U nastavku vam donosimo neke savjete koji vam mogu pomoći da se što bolje zaštitite:

– često perite ruke i dezinficirajte ih

– kad kašljete, stavite lakat ili maramicu ispred usta

– izbjegavajte ljude koji kašlju ili imaju povišenu temperaturu

– koristite posebne daske za rezanje za sirovo meso i kuhano povrće

– jedite samo dobro termički obrađenu hranu

– u restoranima brze prehrane obavezno operite ruke prije jela

– odgodite putovanja ako se osjećate loše

– javite se doktoru što ranije ako osjetite simptome i obavezno mu recite ako ste igdje putovali

– nemojte dodirivati oči, nos i usta

– izbjegavajte bliske kontakte s divljim i domaćim životinjama

– ako kašljete ili ste u društvu osobe koja kašlje bilo bi poželjno da nosite masku

– ne dodirujte prednju stranu higijenske maske rukama

Na stranicama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo navedeno je da je laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u ovome trenutku u svijetu (izvor ECDC): 81 027, a broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 2 763. Samo za usporedbu, od posljedica obične gripe u Hrvatskoj umre i do 500 osoba, a u svijetu i do 500.000 osoba godišnje. 3 000 000 ljudi godišnje umre od posljedice konzumiranja alkohola, a od malarije oko 400 000 ljudi.

I na kraju nemojte paničariti, zapamtite da se virusi i dezinformacije na internetu šire brže od pravih virusa i nadamo se da će cjepivo što prije biti dostupno.

Margita Lukačić

Komentari