VIRTUALNO OBILJEŽILI DAN ŠARENIH ČARAPA

 

Učenici OŠ Vugrovec-Kašina, po početku virtualne nastave i početnog uhodavanja u komunikaciju na daljinu, imali su kreativan zadatak: nositi šarene čarape i fotografiju svojih čarapa poslati razrednicima. Tu su mogli iskazati svoju kreativnost, podršku i zabaviti se s ukućanima te obilježiti Dan šarenih čarapa.

Dan šarenih čarapa ili Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se od 2006. godine, svake godine na dan 21. ožujka. Taj datum simbolično prikazuje trisomiju (potrostručenje) 21. kromosoma, što je uzrok genetski urođenog Down sindroma. Djeca s ovim poremećajem imaju različite probleme u razvoju, a kod svakog su zastupljeni u drugačijem intenzitetu. Stoga trebaju posebnu pažnju, posebne edukacijske programe te rehabilitacijske postupke. Cijeli život potrebna im je tuđa pomoć i njega. Oni su u kontaktima s drugim ljudima veoma topli, vedri, veseli, često su i vrlo kreativni. 

Obilježavanjem ovog dana, učenici su zajedno sa svojim ukućanima fotografirali svoje šarene čarape kako bi potaknuli sebe i druge na poštivanje jedinstvenosti i prava osoba s Down sindromom. 

Učenici su u roku tjedan dana mogli slati svoje fotografije. Neki su se u tome angažirali više, neki manje. No, sveukupno gledajući, pristigao je veliki broj fotografija, a neki su bili još kreativniji pa su snimili i videe. Pohvala svim učenicima koji su se uključili, pokazali toleranciju, razumijevanje i brigu. Vi ste na ponos svima! To su učenici: 1.B, 1.D, razredi PŠ Prekvršje, 2.A, 2.B, 2.C, 3.A, 3.B, 3.C, 4.A, 4.B, 4.D, 5.A, 5.C, 6.A, 6.B, 6.C, 7.C, 8.B, 8.C i 8.D.

 

Janja Škoda

Komentari