Kako potaknuti ljude da čitaju

Tijekom listopada i studenog učenici sedmih i osmih razreda u Kašini kao mjesečni projekt iz Hrvatskoga jezika dobili su zadatak da istraže već postojeće projekte kojima je cilj potaknuti ljude na čitanje ili da osmisle vlastite savjete kako čitati bolje i više.

Kakva godina takav projekt

Na kraju mjeseca, kao i svakog mjeseca, imali smo mjesečni projekt iz hrvatskog jezika. Za prvi projekt ove školske godine, profesorica Dijana Požgaj nam je zadala zadatak baš o ovoj godini!

Kako je 2021. godina proglašena godinom čitanja, to je bio naš projekt. Na izbor smo imali više tema: savjete za čitanje, natječaj Moja prva knjiga, knjige za bebe, Noć čitanja, ili bilo što drugo na temu čitanja. U 7. b razredu, najviše je bilo savjeta za čitanje, dok je u 7.a najviše projekata bilo na temu knjiga za bebe. Čuli su se neki već poznati savjeti, a neki su bili originalni. Imati tišinu, mir, maknuti mobitel, tablet, ili bilo koji elektronički uređaj. Neki vole slušati laganu glazbu koja im pomaže koncentrirati se na čitanje. Jedan od neobičnijih savjeta bio je žvakati žvakaću gumu za vrijeme čitanja; ,,Ona doprinosi boljoj koncentraciji!”, kako naš David tvrdi… Zato, kada sljedeći put idete u knjižare i knjižnice, ponesite žvake! Na satu smo čuli i o natječaju Moja prva knjiga. Radi se u izrađivanju vlastitih slikovnica. Treba je ilustrirati, zatim napisati priču. Svake godine, žiri bi odabrao nekoliko slikovnica, a zatim su tiskane. Te je slikovnice bilo moguće kupiti. No, natječaj je ukinut. Knjige za bebe su knjige koje bebama dopuštaju da osjete i dožive stvari. Zvukovima, raznim uzorcima i mnogim zabavnim dodatcima, bebe mogu koristiti gotova sva svoja osjetila. Ovaj projekt je svakako bio zabavan, za raditi kao i slušati. Mislim da svi znamo kako nas čitanje poboljšava kao osobe: učimo, proširujemo znanje i vokabular, ali i otkrivamo sebe kroz sva pitanja, kušnje i izazove koji su postavljeni u knjigama. Zato, uzmite maske, pregledajte vrijeme vožnje autobusa, i odaberite vašu sljedeću knjigu!

Gabi Pavlović, 7.B
Prve tri su najvažnije i zato bebama trebaju slikovnice

Mi učenici sedmog razreda kao mjesečni projekt iz hrvatskog jezika trebali smo potaknute naše kolege iz razreda da krenu čitati. Imali smo nekoliko primjera koje smo mogli koristiti. Npr. Noć knjige, Knjige za bebe, Veliki čitaju malima… Također, mogli smo i sami dati neke svoje savjete za čitanje. Čuli smo omiljene naslove knjiga naših prijatelja dok su bili mali, a i sada. Saznali smo koje sve organizacije i ustanove sudjeluju u Noći knjige, i što je to uopće Noć knjige. Shvatili smo da je čitanje jako važno za razvijanje naše mašte, širenje vokabulara, te da je najvažnije između 1. i 3. godine. Jedna učenica je čak i snimala video kako svojem mlađem bratu čita njegove omiljene knjige za bebe i donijela ih.

jedna od najdražih slikovnica Inesinog brata

Budući da je moja mama teta u vrtiću, često mi govori zašto je dobro čitati, kako se skoncentrirati dok čitam… Pa sam zbog toga odlučila da neću koristiti nikakav primjer, već da ću sama dati savjete koji meni pomažu u čitanju lektire ili knjige koje čitam pod praznicima, te nisu obavezne. Za primjer sam posudila neke knjige iz vrtića moje mame koje sam također voljela ,,čitati” dok sam bila manja. Istina, tada sam više gledala ilustracije, ali sada više volim uživati u čarima teksta pa na taj način sama stvaram sliku onoga što čitam. Isto tako jako mi je zanimljivo kada pročitam knjigu po kojoj je snimljen film, jer na taj način usporedim svoju maštu i što se stvarno desilo u filmu.

neki od Lucijinih savjeta

Moja prijateljica također je odabrala temu Savjeti za čitanje, te je čak  napisala pjesmicu i govorila na kajkavskom. Svaki projekt je bio odličan jer je svatko pokazao koje su bile njegove omiljene knjige dok je bio mali. Tako smo se vratili u dane našeg djetinjstva dok su nam roditelji još čitali priče za laku noć. Zahvaljujući ovom projektu saznali smo kako i odrasli mogu zavoljeti čitanje. Naime, jedna učenica dala je ideju da jedna knjiga može biti i za djecu i za odrasle. Na jednoj stranici bilo bi više ilustracija i malo rečenica, dok bi na drugoj strani taj isti događaj bio opisan i objašnjen detaljnije. Ovaj projekt bio je super prilika da neki tek zavole čitanje te da ga neki zavole još više.

Lucija Hrgetić

Komentari