Mi imamos člankos o meksičkoj glazbi

omot albuma, preuzeto sa spotify.com

Mariachi je najpopularnija autentična vrsta glazbe  iz Meksika koja se kroz povijest razvijala i postala jako popularna i u drugim državama diljem svijeta. Odjeća glazbenika koji sviraju ovu vrstu glazbe zove se Charro, malo podsjeća na kaubojsku.  Odjeća se sastoji od: ukrašenih hlača, kratkih jakni, kravata od svile, a nezaobilazan detalj je sombrero na glavi. Kompletni sastav sadrži šest do osam violina, dvije trube i gitare, te  zaobljenu meksičku gitaru koja se zove vihuela, bas gitaru i meksičku narodnu harfu.

Grupa pod imenom Santana dolazi iz Amerike i svirali su uglavnom latin rock. Njihov frontmen je Carlos Santana, rođen u Meksiku (grupa je nazvana po njegovom prezimenu). On je poznat po cijelom svijetu i jedan je od najomiljenijih glazbenika te vrste glazbe.

Tito i Tarantula je poznata grupa osnovana 90-tih godina prošlog stoljeća u Americi. Sviraju chicano rock. Također su svirali i u filmu From dusk till down što im je donijelo planetarnu popularnost.

 

La cucaracha jedna je od najpoznatijih meksičkih melodija s početka 20. stoljeća često korištena i u animiranim filmovima. Pjesma je vrlo vesela i govori o žoharu koji ne može hodati.

Duo Pegla je bila hrvatska grupa koju su  Mladen Grdović  i Tomislav Ivćić napravili iz zezancije. Tako su snimili tek jedan album i raspali se. Mnogi niti dan danas ne znaju da je Mladen Grdović pjevao šaljive pjesme u meksičkom stilu, s obzirom da je to dosta različito od onoga što inače pjeva. Najpopularnija pjesma bila je: ,,Mi mamos mnogos problemos, mi lutamo svijetom bez kintoooos!”

U popularnom filmu iz bivše države Emira Kusturice Otac na službenom putu, jedan od likova, čika Franjo svira i pjeva pjesmu El sombrero tengo yo, jer kaže da je u opasna politička vremena najsigurnije pjevati meksikanske.

 

Los Caballeros je prvi hrvatski glazbeni sastav koji izvodi tradicionalnu meksičku glazbu, pravi pravcati hrvatski mariachi bend. Nastupaju diljem Lijepe Naše, ali i izvan njenih granica od daleke 1998. godine. Pune najveće dvorane poput Lisinskog te nastupaju uz bok najpoznatijih svjetskih mariachi bendova u Meksiku.

nastup u Mex Cantini
Glazba iz meksičkih sapunica
Mnogi Hrvati dan danas pamte uvodne pjesme iz megapopularnih meksičkih sapunica. Esmeralda, flor del campo i nakon dvadeset godina gledateljima odzvanja u podsvijesti. Uvodnu špicu Kasandre, baladu Kasandra, pjevao je i napisao Hose Antonio Bordel. Baladu koja je pratila Zlobnicu pjevala je meksička ženska grupa Pandora.
Jan Kužilek i Lucija Hrgetić

Komentari