Cijena istine

Cijena istine

Do prije 10 dana uopće nam nije palo napamet koliko je posao novinara uistinu opasan, ali u svjetlu nedavnih događaja zapitali smo se, koliko osoba treba biti hrabra kako bi postala novinar i kolika je cijena istine… Danas je možda uz pomoć društvenih mreža lakše, a zamislite kako je bio prije i koje su prije bile cijene istine…

Biti novinar je prekrasan posao, ali jeste li se ikada zapitali koliko je i opasan…

Danas više nego ikad novinari na dnevnoj bazi iz raznih razloga nisu sigurni. Otkada je počeo rat u Ukrajini gledajući vijesti počeo sam se brinuti za svoje ,,velike kolege“ novinare. Naime, odmah po objavi rata u Ukrajini novinari naših televizijskih i radijskih kuća zaputili su se u Ukrajinu kako bi izvještavali, a par dana nakon toga mogli smo svjedočiti ,,izvlačenju novinara iz Kyjiva“. Novinari kuća RTL, Nova TV i N1 pri izlasku iz opasnog područja poveli su sa sobom petero maloljetne djece kako bi ih smjestili na sigurno.

SMRT NA ZADATKU

Rat u Ukrajini naveo nas je da se zapitamo koliko je posao novinara uistinu opasan. Pronađeni podatci su nas šokirali. Na UN-ovim stranicama pronašli smo podatak da je u 2021. ubijeno 55 novinara. Svojim životom platili su cijenu istine. Zanimljivo je da je dvije trećine njih izgubilo život u zemljama u kojim nema oružanih sukoba.  2020. godine, 65 novinara je na poslu izgubilo svoj život.

RATOVI, TERORIZAM, TSUNAMI…

Novinari mogu nastradati na razne načine. Neki od nastradalih su ubijeni  u diktatorskim režimima u nerazjašnjenim okolnostima nakon što bi pisali protiv režima, ili su zbog istoga završili iza rešetaka. Naravno, vrlo je opasno izvještavati s ratišta ili mjesta oružanog sukoba. Također je riskantno izvještavati o terorizmu ili s mjesta prirodnih katastrofa, kao što su poplave, tsunamiji, potresi…

CENZURA I VRIJEĐANJE

I sama cenzura je vrsta napada na novinare. Nije lako podnositi niti psihičke niti verbalne napade. U medijima smo mogli često mogli vidjeti ,,napade“ Zdravka Mamića na novinare, a u zadnje vrijeme čak se niti predsjednik države ne ustručava od verbalnih obračuna s novinarima. U doba društvenih mreža nije rijetkost da novinari dobivaju razne prijetnje u cyber prostoru.

KAKVA JE SITUACIJA KOD NAS?

Zbog svega ovoga zamolili smo nekoliko novinara, točnije novinarki za razgovor. Svima smo postavili isto pitanje, tj. tražili smo ih da s nama podijele svoja neugodna iskustva.

OPASNOSTI I NA NEBU I NA ZEMLJI

Poznata novinarka Jutarnjeg lista, Mirela Lilek, susrela se s nekoliko opasnih i neugodnih situacija tijekom svog dosadašnjeg rada.

„U nepunih 25 godina rada u novinarstvu sam doživjela brojne neugodne i, rekla bih, rijetke opasne situacije. Po život opasna situacija dogodila se tijekom snimanja tzv. ljetnih čepova na prometnicama, što smo kolega fotoreporter i ja pratili ‘iz zraka’. Leteći u cesni iznad Bosiljeva, fotoreporter je nepromišljeno otvorio prozorsko staklo aviona u nadi da će dobiti bolji kut snimanja i oštriju fotografiju. Nagli nalet zraka uzdrmao je zrakoplov, a uslijed prve turbulencije pilot je udario glavom o prozor i na trenutak izgubio kontrolu nad vožnjom. Ne moram naglašavati da je, čim se sabrao, okrenuo cesnu prema Zagrebu i izbacio nas na pistu, uz riječi koje ne bi bilo pristojno spominjati.

Kao mlada novinarka dobila sam zadatak napraviti priču s beskućnikom. Naš dugi razgovor prošao je ugodno, no nakon objave teksta u Vjesniku, gospodin je očito shvatio da je propustio priliku zaraditi. Uslijedile su prijetnje, potom i praćenja, dočekivanja pred redakcijom, što sam bila prinuđena prijaviti policiji.

Neugodna situacija dogodila se jednom zgodom na Klisu, dok sam bez pratnje fotoreportera radila reportažu o ovisnicima smještenim u komuni. Atmosfera je od početka bila napeta, što je razumljivo, no dodatno je pogoršana krađom moga ruksaka s kompletnom opremom. Nikada je nisam uspjela dobiti nazad.

Najneugodnije situacije doživjela sam uoči i tijekom trajanja sudskih procesa zbog pojedinih tekstova. Posljednji, lanjski slučaj, vezan je sugovornika koji mi je nakon objave teksta prijetio ‘prijateljima koji sigurno još imaju kod kuće oružje i lako mogu doznati gdje stanujem’. Još čuvam snimku tog razgovora. Ipak, sugovornika nisam prijavila zbog procjene da osobe koje su sklone otvoreno prijetiti, ipak rijetko realiziraju svoje najave…“

 

KRITIKE NE PROLAZE

Mlada novinarka koja je još uvijek studentica i tek na početku svoje karijere susrela se sa cenzurom. Podijelila je s nama svoje iskustvo, ali je željela ostati anonimna.

„S obzirom da na to da trenutno radim kao digital contet creator i još uvijek nisam doživjela pravi, opasni ‘novinarski’ teret, nisam doživjela nijednu opasnu situaciju u fizičkom obliku. No, bez obzira na to, i digitalni svijet sa sobom nosi svoje posljedice – nedavno mi se dogodila situacija gdje su iz uredništva povukli moj članak o jednom od poznatih modnih trgovačkih lanaca jer sam u članku djelomično kritizirala njihov način rada. Naime, nije se radilo o nekom komentaru, već i prenošenju vijesti o njihovom radu, gdje sam ostavila na kraju svoj komentar u jednoj rečenici i taj članak je bio objavljen, no, drugi dan mi je javljeno da ga moram izbrisati. U svakom slučaju, bez obzira na oblik i način novinarskog rada, svaki oblik ima svojih opasnosti kojih nekada možda nismo ni svjesni.“

POTRESNA ISKUSTVA

Istraživačka novinarka, Aleksandra Funes, zaposlena je na Hrvatskom radiju te nam je rekla da je  imala neugodno iskustvo s kako ih ona naziva „marginalnom ekstremno desničarkom skupinom“.

„Pripadnici spomenute skupine nisu bili zadovoljni mojim izvještavanjem te su nakon što su čuli prilog na radiju nazivali postaju i raspitivali se o meni. To zasigurno nije bilo ugodno, ali kolege koji su se javili su to uspješno riješili.“

„Jedan od najopasnijih trenutaka svakako je moje izvještavanje iz Banije drugi dan nakon velikog potresa kada smo moja ekipa i ja doživjeli nekoliko naknadnih potresa i do 5 stupnjeva po Richteru. To jutro kada smo u 5:30 stigli na teren, vidjeli smo spasitelje koji su još prekapali po ruševinama i tražili preživjele.“

HRABRI LJUDI

Novinarski posao vrlo je uzbudljiv, ali i zahtjevan i samo uistinu hrabri pojedinci mogu podnijeti visoku cijenu i izazove kako bi radili svoj plemenit posao u borbi za istinu. Nakon svega ovoga što smo saznali istražujući ovu temu, još više se divimo ovim hrabrim ljudima.

Ivan Đuran

Komentari