Istražili smo mikrobiome za smotru Biosigurnost i biozaštita

Učenici naše škole ove školske godine pohađali su izvannastavnu aktivnost pod nazivom Biosigurnost i biozaštita te se pod vodstvom mentorice Đurđice Culjak sudjelovali i na smotri učeničkih radova.

Tijekom školske godine 2020./2021. godine u 122 osnovne i srednje škole uspješno je proveden pilot-projekt Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj i organizirana Državna smotra učeničkih radova Biosigurnost i biozaštita.

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu.

Početkom ove školske godine dobili smo mogućnost nove izvannastavne aktivnosti. Sat izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita za našu grupu učenika održavao se jednom u dva tjedna. U doba korona virusa ova aktivnost bila savršena prilika za upoznati viruse i naučiti što se to zapravo događa. Sve lekcije, poveznice i dodaci bili su organizirani te verificirani od strane Ministarstva zdravlja. Tijekom prvog polugodišta smo čitali, istraživali i pripremali se da to znanje iskoristimo. Radili smo vlastite maske za lice, model virusa kojeg smo sami mogli odabrati, te ga je zatim bilo potrebno opisati po najvažnijim karakteristikama. U drugom smo se polugodištu pripremali za Smotru. Imali smo tri mogućnosti izbora tema: Najzaraznije bolesti na svijetu, Mikrobiom – imamo li koristi od mikroorganizama i Zarazne bolesti koje se prenose vektorima. Mi smo se odlučili za temu mikrobioma, te smo se bacili na istraživanje.

1. dio postera o mikrobiomima

U Google učionici otvorili smo Word dokument gdje smo stavljali sve informacije vezane uz temu. Morali smo napraviti poster određenih dimenzija, te snimiti video u trajanja od pet minuta. Nakon što smo sve istražili i naučili, to smo morali skratiti; jednostavno je bilo previše informacija za poster, ili pet minute pričanja. Ostavili smo one glavne informacije, zanimljivosti i slike virusa/bakterija/gljivica koje smo sami nacrtali. Poster je bio izrađen od strane firme koja baš to i radi, te je zato izgledao prelijepo.

Helena Fluka, Ana Lipovčić i ja smo bile odabrane kao predstavnice istraživanja, pa smo tekst koji je u videu trebalo ispričati podijelile međusobno. Trebalo nam je dosta pokušaja da sve ispričamo kako treba, no nismo uspjeli skratiti video skroz na pet minuta. Trajao je pet minuta i 34 sekunde, što nas je poslije koštalo par bodova. Taj smo video poslali povjerenstvu, a natjecale smo se između sedam drugih županija za prolazak dalje. 15. ožujka 2022. (utorak) održalo se online predstavljanje videouradaka na međužupanijskoj razini. Iako nismo bile predložene za državno natjecanje, svakako smo naučile puno stvari i obrazovale se o samoj biosigurnosti i biozaštiti.

GaBi Pavlović, 7. b

Komentari