Zrcaljenja Novigradskog proljeća

Lana sa svojom slikovnicom

Ove školske godine čak osam učenika naše škole sudjelovalo je na Školi stvaralaštva  Novigradsko proljeće. A sudjelovale su i učiteljice Dijana Požgaj i Nataša Lambevska kao hospitantice. I ove godine Škola se održala online. Iako su 6 od 8 učenika novinari, samo Gabi Pavlović sudjelovala je na Novinama na internetu, a ostali novinari istražili su i svoje druge talente u Slikarskoj, Keramičkoj, Scenskoj, Plesnoj te Radionicama slikovnice i cirkuskih vještina. Ovogodišnja tema bilo je OGLEDALO te su polaznici raznih radionica pristupili temi na različite načine. O njihovim dojmovima pročitajte u nastavku.

Novine na internetu

Novigradsko proljeće nudi ogroman izbor radionica, a ja sam izabrala Novine na internetu. Svaki smo dan ujutro imali vježbe koje smo radili svi zajedno, polaznici svih radionica i svi hospitanti. Prvi smo se dan na radionici upoznavali sa svim polaznicima i voditeljicom Kristinom. Naš prvi zadatak je bio napisati neku dobru vijest u našim životima, te je bilo lijepo čuti dobre stvari od svih. Naučila sam koristiti se programom WordPress, pomoću kojega smo uređivali stranicu namijenjenu Novigradskom proljeću 2022. Zatim smo Luna, Tena i ja pisale članak o prvim pojmovima polaznika. To smo pitanje postavile odmah nakon prve, jutarnje radionice, iako smo neke odgovore dobile tek na kraju dana. Zajedno smo se dogovorile tko će što raditi; tko urediti članak, tko ga otipkati, a tko ga objaviti u WordPressu. Nakon tri sata jutarnje radionice, imali smo nešto novo svakog dana. Ponekad smo imali vježbe disanja i koncentracije, dok smo nekad imali slobodno vrijeme, a jedan smo dan imali predavanje Korada Korlevića. Voditeljica Kristina je bila jako otvorena i prijateljski nastrojena, pa nam je dala da sami odaberemo o čemu želimo pisati. Mogli smo posjećivati druge radionice, što je bilo odlična prilika da vidimo kako i što druge radionice rade, čime se bave i kako obrađuju ovogodišnju temu ogledala. Neki su polaznici pisali o samome ogledalu; o tome kako radi i razna narodna vjerovanja. Svaku smo večer imali poseban program. Prvi je dan to bilo predstavljanje radionice cirkuskih vještina, drugi dan glazbene i plesne, treći dan smo imali kviz znanja, te je na samom kraju bilo svečano zatvaranje.

Meni se Novigradsko proljeće jako svidjelo te je bilo predivno iskustvo. Nadam se da ću upasti I sljedeće godine jer sam sigurna da je još bolje uživo!

Gabi Pavlović

Radijska radionica

Iako voditeljica novinarske skupine, ove godine poželjela sam se okušati u nečem novom te sam se prijavila na Radijsku radionicu. Iako smo već do sad snimili tri emisije, montirali smo uz pomoć te sam poželjela usavršiti svoja znanja u tehničkom dijelu, točnije kako urediti emisiju u Audacityju. Radionica je ispunila sva moja očekivanja. S ostalim dvjema hospitanticama, prof. Sanjom Matagom i Bernardom Pintar odlično sam surađivala i bile smo baš uigran tim. Naša radionica nije bila samo online. Radili smo i hibridno, odnosno jedan dan našli smo se u školi u Španskom, budući da je većina učenika radionice upravo iz te škole s mentoricom Sanjom na čelu. Naš voditelj Srđan Nogić bio je vrlo strpljiv, puno nas je toga naučio i u tako kratkom roku napravili smo zaista puno toga. Pohvalila bih i Pecha Kucha prezentacije svih grupa hospitanata kao i cijeli stručni tim koji je u online okolnostima uspio učiniti i online iskustvo nezaboravnim. U nastavku možete poslušati jednu od emisija koju su snimili polaznici naše radionice.

Dijana Požgaj

CIRKUSKE VJEŠTINE

Na Novigradskom proljeću bilo je jako zanimljivo. Na Radionici cirkuskih vještina naučio sam žonglirati, poi poi, i razne druge akrobacije. Voditelji su bili jako zabavni, smiješni i zanimljivi. Pokazali su nam kako je zabavno biti u cirkusu. U ponedjeljak smo imali upoznavanje i tada su nam samo pokazivali kako se to radi. U utorak smo počeli vježbati s lopticama koje smo sami morali izraditi od vrećice u koju smo napunili rižu i zamotali u vrećicu, nakon toga uzeli smo balon, škarama smo presjekli gornji dio balona i uvukli vrećicu u balon i tako još jedan balon. Jako puno smo vježbali u utorak jer smo se pripremali za izradu videa za završno predstavljanje. U srijedu smo snimali videomaterijale za video, jako smo se puno izmorili, ali je vrijedio. Kada smo bili na Zoomu u srijedu, bilo je jako zaštekalo pa nismo mogli imati sastanak pa smo za 15 min smo se vratili pa smo morali još brže raditi. U četvrtak smo gledali video i moram pohvaliti voditelja jer je montirao video 6 sati i bio je jako umoran. Nismo imali sastanak u četvrtak navečer jer smo se jako puno naradili pa smo se mogli odmarati.

Bilo mi je jako zabavno na Novigradskom proljeću i želio bih se prijaviti i sljedeće godine jer znam da će mi biti zabavno.
Ivan Đuran
KERAMIČARSKA RADIONICA
U nedjelju 3. 4. oko 20h krenulo je svečano otvaranje Škole stvaralaštva. Za izbor je bilo puno radionica, a radionica u kojoj sam ja sudjelovala bila je Keramičarska radionica. Izabrala sam ju zato što u slobodno vrijeme radim s glinom. U mojoj radionici kao hospitantica sudjelovala je i naša učiteljica Nataša Lambevska. Naš voditelj je bio odličan. Često je provjeravao što radimo i imamo li kakvih pitanja te je uvijek bio spreman odgovoriti na njih. Prvi dan smo crtali skice te smo se dogovarali koje ćemo teme obrađivati. Skice smo obrađivali i na ostatku radionica. Ostali sudionici su bili vrlo kreativni i vrijedni. Nakon radionica imali smo odmor te je navečer bio večernji program koji je bio odličan! Druge radionice su predstavljale svoje vještine te smo imali kviz. Malo me razočaralo što na večernjem programu nisam vidjela djecu s radionica, već su predstavljali voditelji, no svejedno je bilo zabavno! Iduće godine se definitivno mislim ponovno prijaviti te se nadam da ćemo se družiti uživo!
Malena Hrustić
RADIONICA SLIKOVNICE
U ožujku, od 3. 4 do 7. 4 održalo se Novigradsko proljeće. Novigradsko proljeće inače se održava svake godine uživo u Novigradu, ali ove godine održalo se online na Zoomu. Tamo ima puno različitih radionica gdje se može naučiti puno različitih stvari, ali ja sam ove godine bila na Radionici slikovnice. Prvog dana već mi je bilo jako zanimljivo. Prvo smo trebali ići na jutarnju tjelovježbu, a nakon toga u naše radionice. Trebala sam se upoznala sa voditeljicom, jako je bila draga i davala nam je već puno savjeta i već nas je dosta toga naučila. U radionici smo također bile sve cure. Prvo smo trebale smisliti temu za našu slikovnicu, a nakon toga smo krenule skicirati kako bi naša slikovnica izgledala. Na kraju sata prikazale smo naše ideje jedna drugoj i navečer smo već i krenule bojati naše slikovnice. Imali smo jutarnje radionice i popodnevne radionice. Svaku večer nakon radionica nalazio se i večernji program. Na njemu smo gledali predstavljanje Radionice cirkusa, Plesnu radionicu i glazbene radionice. U srijedu, predzadnji dan, na večernjem programu se održao i kviz na kojem su se prijavljivali više timova, čak i tim koji je predstavljao naš digitalni školski list Zmajček i trebali su odgovarati na svakakva zabavna pitanja. Dok smo u utorak imali predavanje o budućnosti s Koradom Korlevićem. saznali smo svakakve stvari o tome kako će naša budućnost izgledati i mogu reći da se malo plašim te budućnosti. Kroz ostale dane na radionicama smo trebali završavati naše radove i zadnji dan na svečanom zatvaranju radovi svih radionica bili su prikazani. Moji favoriti bili su Radionica cirkusa, Radionica plesa i Radionica pjevanje. Odabir pjesama bio je odličan. Taj dan bio je zadnji dan Novigradskog i svi smo se trebali oprostiti s našim voditeljima. Zadnji dan naša voditeljica radionice slikovnice odlučila nam je reći nekakve zanimljivosti o sebi, predstaviti svoju prvu slikovnicu, najdražu slikovnicu i tako dalje. Dan je došao kraju i Novigradsko proljeće je završilo. Bilo mi je malo žao što smo morali ove godine biti online, ali uvijek postoji i sljedeća godina. Nadam se da ćemo sljedeće godine opet upasti na Novigradsko proljeće i zabaviti se svi zajedno uživo!
Lana Đurković
PLESNA RADIONICA

Od 4. 4. do 7. 4. održavalo se Novigradsko proljeće, ali ovoga puta online. Svečano otvorenje bilo je u nedjelju u 20.00 h. U ponedjeljak u 9 h smo se sastali na Zoomu i rasporedili u naše radionice. Ja sam polazila Plesnu radionicu. Prvi dan ujutro smo govorili što za nas znači pojam ogledalo. Bilo je zanimljivo što ga svatko doživljava na svoj način. Nakon toga, počeli smo s plesom. Trebali smo sami izmisliti svoju koreografiju od sedam elemenata. Kada smo svi završili s predstavljanjem naših sola, trebali smo sami smisliti svoju koreografiju, ali ovoga puta samo s rukama. Bilo je puno teže nego što se čini. Nakon toga, voditeljica nam je pokazala dio koreografije samo s rukama. Bilo mi je dosta teško pohvatati sve jer smo trebali ubaciti naš dio i njen. Navečer smo krenuli s običnom koreografijom u koju je uključeno cijelo tijelo. To je bilo puno lakše od prethodne koreografije s rukama. To smo uvježbali, a navečer je bilo predstavljanje Cirkuske radionice. U utorak nisam bila ujutro na radionici, nego samo navečer. Zadatak je bio da u paru osmislimo koreografiju, ali opet, samo s rukom.  Navečer su radionice trajale kraće nego u ponedjeljak. Navečer je bilo predstavljanje Plesne radionice. U srijedu nismo radili ništa posebno osim što smo još vježbali i dogovarali što ćemo nositi, a navečer je bio kviz. Pitanja su bila raznih vrsta. npr. koja se povijesna građevina vidi s Mjeseca. U četvrtak ujutro u 11 h je bilo snimanje radionica. Do tada smo napravili generalnu probu i napravili neke izmjene. Navečer je bilo pokazivanje što su sve radionice napravile. Plesna radionica bila je prva i trajala je najduže. Svaka radionica na svoj je način doživjela pojam ogledalo što mi se jako svidjelo. Na kraju programa bilo je svečano zatvaranje. Za kraj bih htjela reći da sam jako zadovoljna s voditeljicom Plesne radionice. Bila je jako strpljiva i puna razumijevanja. Kada nekom nešto nije bilo jasno, uvijek je ponovila. Također, željela bih i iduće godine ići na Novigradsko proljeće, ali ovog puta uživo. Bilo je dosta teško komunicirati putem kamere jer je nekada dolazilo do pucanja veze ili sl.

Lucija Hrgetić

Komentari