Aktivnosti Eko-škole

Uz Dan škole 15. lipnja 2022. obilježili smo i Dan Eko-škole te su učenici predstavili što smo sve ove godine proveli.

Na početku je vokalni ansambl otpjevao ekohimnu naše škole pod vodstvom profesora Stanislava Ferlina. Slijedila je prezentacija aktivnosti Eko-škole  koje je predstavio M. Pijetlović, a na kraju je prezentirana slikovnica Branko u
potrazi za podzemnom vodom (M. Horvat i D. Granđa, dramatizacija: M. Ožanić). Mentorica svih aktivnosti vezanih uz Eko-školu je profesorica Đurđica Culjak.
,,Naša škola statusom Eko-škole ponosi se još od 2009. godine. Imamo tri eko-grupe grupe: Čuvari zemlje ( 1. – 4. razreda ) i dvije Ekogrupe od 5. do 8. razreda. U školi obilježavamo razne eko datume, npr. Dan planeta Zemlje. Provodimo razne akcije, te najveću pažnju posvećujemo recikliranju. Sudjelujemo na raznim projektima na kojima neprestano učimo, ali primjenjujemo nešto novo i korisno. Također sudjelujemo na raznim natječajima na kojima se učenici naše škole svake godine trude i ostvaraju sve bolje rezultate. 2020. godine našu školu pogodio je snažan potres. Škola je od tada u obnovi, a učenici će u obnovljenu školu krenuti početkom iduće školske godine. Navedene aktivnosti nastaviti će se i tamo, ali će se provoditi i neke nove, kao npr. izgradnja sjenice, učionice na otvorenom. Ona bi se nalazila na mjestu gdje je sada gradilište, pored male borove šume i livade. Oko nje bi se uredio okoliš koji bi se održavao. Zalagali bismo se za izbjegavanje posluživanja hrane u plastičnim ambalažama.” Ovaj govor održala je M. Pijetlović iz 8.c razreda. Mihaela Pijetlović je predstavila aktivnosti eko škole i planove u novoj školi u videu koji je izradila na Večernjakov natječaj  Mali zeleni natječaj.

Nakon govora u kojem smo roditeljima i ostalima prisutnima ispričali o našim planovima od iduće školske godine, ali rekli im i što je naša škola do sada radila da je postala Ekoškola, slijedila je prezentacija slikovnice Branko u potrazi za podzemnom vodom. Dorotea Granđ-Kovač i Marko Horvat su osvojili 1. nagradu za slikovnicu na natječaju Najmlađi za vode Hrvatske, koju su predstavili na priredbi.

naslovnica nagrađene slikovnice
Sudjelovali su još u natječaju Bioteke STEM Ambasadori za koji su Sara Pajurin i Veronika Šebek izradile video Kako pomoći pčelama, a Mihaela Čergar i Barbara Octenjak o oporavku od masovnog turizma.

Još su sudjelovali na Eko fotki. Fotografije Dorotee Granđe Kovač i Zore Mare Sikore su uvrštene na izložbu.
Učenici Granđa Kovač, Horvat, Pijetlović, Šebek, Pajurin, Octenjak, Čergar su dobile knjige i pohvalnice za rad u eko grupi i sudjelovanju u svim natječajima

Jako smo ponosni na sve projekte u kojima smo sudjelovali i nadamo se da ćemo sudjelovati u još mnogo njih, te podići svijest o očuvanju okoliša.

Lucija Hrgetić

Komentari