STEM ambasadori

Učenici eko grupe naše eko škole su od početka školske godine su uspješno sudjelovali u uspješnom projektu i tako promovirali našu školu.

Razvoj mreže STEM ambasadora

U lipnju 2022. godine objavljen je natječaj Projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“, sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Europskog socijalnog fonda. Uz udrugu Bioteka, koja je nositeljica projekta, projektne partnere čine Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu te udruge DOOR, FabLabhr.NET i Astronomsko društvo Višnjan.
Projektom se na praktičan način osposobljavaju osobe različite dobi i struka, od srednjoškolaca, osoba iz privatnog sektora sve do afirmiranih znanstvenika i profesora, koji su ujedno volonteri i zaposlenici partnerskih udruga na projektu, za suvremen način prijenosa znanja u STEM području za javnost (djecu, mlade i opću populaciju), i to u različitim formatima (predavanja, radionice, javni nastupi i sl.).
Glavni cilj projekta stoga je ojačati stjecanje znanja i vještina te metodološke i obrazovne kapacitete, kao i međusektorsku suradnju OCD-a i obrazovnih institucija u RH za provedbu programa popularizacije STEM-a među općom populacijom, s naglaskom na uspostavi održivih STEM aktivnosti za djecu i mlade.
U sklopu projekta postojale su dvije natjecateljske kategorije od 3. do 7. razreda osnovne škole te od 8. razreda OŠ do 4. razreda srednje škole. Za svaku kategoriju bilo je ponuđeno po 9 ekoloških izazova za koje je trebalo osmisliti rješenje (plan, sustav) te ga predstaviti u obliku vlastitog video uratka u trajanju do najviše 3 minute i objaviti na zadanoj poveznici.
Učenice tadašnjeg sedmog razreda Sara Pajurin i Veronika Šebek snimile su video sa zanimljivom pričom na temu „Kako spasiti pčelicu Maju i spriječiti pomor pčela?“ s kojim su ušle u uži izbor za nagradu.

 

Učenice tadašnjeg osmog razreda osmislile su rješenje i snimile video za temu „Plan oporavka okoliša od masovnog turizma“.

Tijekom ljetnih praznika stigla im je sretna vijest o osvajanju nagrade. Pozvane su u 7 dana u STEM kamp u Višnjanu sa 40 ostalih vršnjaka iz cijele Hrvatske. Tamo su sudjelovale u radionicama, učile na zanimljiv i inovativan način, izradile još jedan projekt, upoznavale i družile se s vršnjacima.

STEM ambasadorice
rad na pokusima

Na poveznici se nalazi više informacija o događanjima u Višnjanu.
Budući znanstvenici ovaj tjedan sudjeluju u STEM kampovima u Višnjanu – Civilnodruštvo.hr (civilnodrustvo.hr)

 

Učenici eko grupe u Vugrovcu

Komentari