Naše djevojčice u STEM-u, odlične kao i u svemu!

Projekt Djevojčice u STEMU-u nastao sa željom da kod djevojčica sedmih i osmih razreda probudi ili produbi ljubav prema matematici i prirodnim znanostima, ali i da razvija kompetencije 21. stoljeća kao što su suradnja, kritičko mišljenje, kreativnost i komunikacija. Na online natjecanju ove godine sudjelovale su 192 ekipe iz 70 škola.

Ove školske godine natjecanje se provodilo u područnoj školi u Vugrovcu putem online obrasca (Microsoft Forms) u trajanju od 90 minuta. Ispit se sastojao od 20 zadataka, podijeljenih u 4 kategorije.

ekipa Zmajčekica iz Vugrovca

Našu školu predstavljale su dvije ekipe: 5278zmajčekice koju su činile Zora Mara Sikora 8.c, Lara Šebek 8.c, Dora Lisak 7.d, i Lucija Krajnik 7.d, a mentorice su im bile Radoslava Galunić i Đurđica Culjak. Zmajčekice su osvojile odlično 5. mjesto, dok je 59. osvojila ekipa 1198 LEPTIR Leona Tašev ( 7.b ), Gabi Pavlović ( 8.b ), Lucija Hrgetić (8.a ), Lara Lambevska ( 7.a ) – mentorice: Dunja Klepac, Jelena Feist Kuruc.

Kako je natjecanje proteklo?

U srijedu, 8. 3. 2023. godine, na Dan žena, u PŠ Vugrovec održalo se natjecanje Djevojčice u STEM-u. Kao što i samo ime kaže na natjecanju su sudjelovale samo djevojčice. Zadaci su bili iz područja kemije, fizike, matematike i biologije. Sudjelovale smo Gabi Pavlović i ja iz 8. razreda i Lara Lambevska i Leona Tašev iz 7. razreda. Gabi i ja smo u Vugrovec krenule pred kraj 6. sata autobusom koji je u 12:35 krenuo iz Planine. Kada smo izašle na stanici, morale smo se požuriti jer smo skoro kasnile. Došle smo pred ulaz u školu i vidjele da su cure koje su s nama u timu već došle i čekale nas. Zajedno smo se zaputile prema informatičkoj učionici gdje se natjecanje trebalo održati. Ušle smo u učionicu, ostavile stvari, upalile računalo i test je započeo. Prije pisanja profesorice su nam dale upute i mogle smo početi. Tijekom pisanja profesorica iz Fizike nas je upozorila da ako u zadatku piše da ne pišemo mjernu jedinicu – ne smijemo ju napisati jer nam se bod neće priznati. Sve smo se nasmijale jer smo znale da se kod nje u ispitu ne dobije bod ako se NE napiše mjerna jedinica. Neki zadaci su bili dosta teški, dok su neki bili lagani. U jednom zadatku je pisalo da su se dva prijatelja vraćala iz škole i jedan drugome su se divili njihovom krvotoku i udovima. Mi smo prasnule u smijeh i mislile da su to ljudi, a to su zapravo bile životinje pa nam je još više bilo smiješno. Nakon 45 minuta napravile smo samo nekoliko zadataka za koje nismo niti znale jesu li točni pa smo se morale dosta požuriti. Otprilike 15 minuta pred kraj krenule smo zadatke prepisivati na računalo. Nakon što smo poslale sve zadatke, trebale smo ispuniti anketu. Pitanja su bila tipa kakvi su nam bili zadaci, bismo li opet sudjelovale… Nakon ispita krenule smo doma i bile smo jako ponosne na sebe znajući da su baš nas profesori pozvali da sudjelujemo u ovom natjecanju.

Lucija Hrgetić

Komentari