Cenacolo – povratak na pravi put

Osmaši naše škole posjetili su zajednicu Cenacolo, koja je nastala kao odgovor na potrebe ljudi u potrazi za radosti i pravim smislom života nakon krivih izbora koji su ih odveli na pogrešan put.

Kada se nađemo u krugu droge i ovisnosti, ne ide nam ništa kako smo planirali iako se ,,lijepo” osjećamo u tom trenutku i zaboravimo na sve svoje probleme. Zbog toga si uništimo prijateljstvo, povjerenje naših najdražih, razum a najvažnije život. Učenici 8. razreda naše škole dobili su priliku slušati predavanje o ovisnosti na terenskoj nastavi u organizaciji vjeroučitelja naše škole. 7. 3. 2023. smo se uputili prema Cenacolu pored Vrbovca gdje smo imali  predavanje o drogi, i gdje smo poslušali svjedočanstva dvaju mladića o tome kako su postali ovisnici te kako su se odrekli toga i kako sada žive najljepši život s osmijehom svakog dana. Naši domaćini pod imenom Ivan i Danijel su nas veselo dočekali ispred velikog dvora, gdje je ispred njega bio postavljen stol dobrodošlice. Znali su koliko je vani zima pa su nam donijeli topao čaj i kekse.

naši dečki poslužuju čaj

Nakon toga svi smo se išli smjestiti u prostoriju gdje su imali prezentaciju kako bi nas  uputili o Cenacolu. Pričali su o majci Elviri koja je osmislila tu zajednicu jer je imala želju i taj osjećaj da pomaže djeci koja su izgubljena i zbunjena, spominjali su podatke o toj zajednici, crkvi i još mnoštvo toga. Kada smo to pogledali otišli smo u njihovu najdražu prostoriju gdje imaju molitve. To im je najdraža prostorija jer osjećaju kako je tamo prisutan Bog i Isus te da možgu razgovarati međusobno, a upravo u molitvi su oni pronašli svoj spas. Tamo smo poslušali prvu priču Danijela  koja me je ostavila u šoku. Moram priznati da su i Danijel i Ivan bili jako hrabri jer te priče nije lako ispričati  bez knedle u grlu. Pričao je kako se počeo odvajati od obitelji, počeo je biti u lošem društvu te kako se to pogoršavalo sve više i više. A svoju pomoć je našao u crkvi.  Sličnu priču je imao i Ivan. S time da je njegova ovisnost s kojim se bori kockanje. Bilo je jako teško slušati njihove priče, ali drago nam je da su u Cenacolu pronašli utjehu i spas. Nakon toga smo išli posjetiti dijelove imanja koje uređuju. Imaju vrtove, veliki plastenik, bave se stočarstvom i građevinom. Od životinja imaju krave, te telad koji su preslatki, kokoši, magarce, ovce i svinje.

pripadnici zajednice brinu o životinjama

Nakon toga smo se uputili prema doma. Ovaj posjet će mi jako dugo ostati u sjećanju.

Dorotea Sudar

Komentari