Dig IT – selfiji u Hogwartsu

Obilježili smo ERASMUS + dan ponavljanjem aktivnosti iz našeg prvog projekta kojeg smo proveli s našim učenicima tijekom prošle dvije školske godine. Učiteljice Nina Rezo, Dijana Požgaj i Marina Sertić sudjelovale su u mobilnostima sa svojim učenicima te su osmislile i provele eTwinning projekt Dig IT.

Ove jeseni su se 7. godinu zaredom održali #ErasmusDays – prigodna godišnja manifestacija kojom se u cijelom svijetu istovremeno obilježava uspjeh programa Erasmus+! Tih će se dana, od 9. do 14. listopada 2023. održati raznovrsna događanja diljem Hrvatske. Događanja organiziraju korisnici Erasmusa: ustanove i organizacije koje provode ili su provele projekte. Na njima predstavljaju svoje Erasmus+ projekte i rezultate, stečena znanja i iskustva. Sva događanja se upisuju na međunarodnu kartu. Tema ovogodišnjih Dana Erasmusa je Europska godina vještina.

Mi novinari smo organizirali DIG IT radionicu jer smo prošle godine sudjelovali u tom projektu i na njoj smo mogli prezentirati stečene digitalne vještine.

atmosfera s radionice

Na radionici u sklopu STEM dana učenici su imali priliku isprobati neke od digitalnih alata korištenih u projektu, bilo to iskušavanje BlackOut Poetryja, Break your own Newsa ili Selfie Getawaya. Dig IT? radionicu je organizirala učiteljica Dijana Požgaj. Na radionici ste mogli isprobati jednostavan alat  Break your own news u kojem se može napraviti vlastita izvanredna vijest. Selfie getaway je naziv vježbe u kojoj se možete uslikati i promijeniti pozadinu pomoću alata  Remove background kao da ste s Harry Potterom ili u Hogwartsu, ili možda s najboljim prijateljem Dolbyjem.

učiteljica Katarina s Dolbyjem

I zadnji zadatak koji su polaznici mogli probati bio je Blackout poetry, gdje smo postavili jedan ulomak iz Harry Pottera i napravili rečenicu ili kratku pjesmu pomoću riječi koje su posjetitelji odabrali. Izdvojili smo neke dijelove iz knjige i iz tih dijelova ste mogli odabrati nekoliko riječi i napraviti vlastitu pjesmu i ostatak teksta obojati ili nešto nacrtati tj. ukrasiti tehnikom Blackout Poetry.

Blackout poetry

Kad već spominjem posjetitelje, mi smo u našoj imali oko 120 potpisa. Naravno, svi koji su došli su se trebali potpisati. Mi smo se cijeloga dana pripremali za Norvežane. Oni su nažalost stigli isprobati samo jedan alat – Selfie getaway. I na skroz kraju toga dana, oko 12 sati je došla novinarka i intervjuirala nas novinare.

Lucija Perić, Lukas Šebek, Lucija Đurković

Komentari