Exotic zmajsko voće – svaki zmajček ga piti hoće!

Još tijekom ljetnih praznika naša voditeljica, učiteljica Dijana Požgaj, javila je starijoj grupi naših novinara da je u susjednoj državi otkrila piće nas novinara našeg digitalnog školskog lista Zmajček. Naime, radi se o piću pod nazivom Exotic kojeg proizvodi kompanija Vitinka, a okus koji je kao stvoren za nas je onaj zmajskoga voća. Exotic zmajevo voće je novi okus gaziranog osvježavajućeg bezalkoholnog pića.

preuzeto s Facebook stranice kompanije Vitinka

Kada se vratila iz Bosne i Hercegovine, u listopadu na stolu u učionici dočekalo nas je nekoliko boca ovog fenomenalnog pića. Nama učenicima petih razreda okus se toliko svidio, da smo ga točili i po nekoliko puta. Nekima se toliko svidio da su tražili učiteljicu prazne boce kako bi ih ponijeli doma za uspomenu.

Živjeli!

Jedino što nas je ražalostilo jest činjenica da se ovo piće ne može kupiti kod nas u Hrvatskoj. Odlučili smo da će ovo biti naše službeno piće i dogovorili smo se da svatko od nas kad posjeti Bosnu i Hercegovinu mora kupiti nekoliko boca ovoga soka.

Legenda još kaže da je zmajevo voće nastalo kada su zmajevi u borbi rigali pobjedonosnu vatru. Na kaktusima na koje je vatra pala niklo je voće.

Prema legendi, onaj tko bi je pojeo postao bi snažan poput zmaja. Mi smo pronašli svoje čarobno piće.

najmlađi novinari uživaju u svojem novom omiljenom piću

Kakvo je to voće? Zmajsko voće je plod južnoameričkog kaktusa iz vrste koja pripada rodu Hylocereus. Donosimo vam još detalja o ovom fascinantnom voću.


izgled:
Zmajsko voće ima karakterističan izgled. Obično je ovalnog oblika, s ljuskom koja može biti crvena, žuta ili roza, ovisno o vrsti. Ljuska sadrži bodlje i nejestiva je. Unutar ljuske nalazi se sočno meso koje može biti bijelo, crveno ili rozo, s crnim sjemenkama. Teksturom je slično kiviju.

nazivi: pitaja, kaktusovo voće, mjesečev cvijet, gospa od noći, jagoda kruška,

okus: Meso je meko i svježe, s blagim slatkim okusom. Tekstura je slična kombinaciji kruške i lubenice.

podrijetlo: Zmajsko voće potječe iz Amerike, ali se sada uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Aziju i Australiju.

nutritivna vrijednost: Ovo voće  je niskokalorično i bogato je karotenom, sadrži: vitamin C, vitamine B1, B2 i B3, magnezij, fosfor, vlakna i kalcij. Također sadrži antioksidanse. Nema puno kalorija i zato ga smatraju superhranom.

upotreba: Možete ga jesti sirovog, dodavati ga smoothiejima, salatama ili koristiti u raznim desertima. Sjeme se može konzumirati zajedno s mesom voća.

Mateo Igrc i Karla Hrgetić

Komentari