Korejski – jezik zemlje jutarnjeg mira

Učenica 5. b razreda i naša zmajčekica ima brojne zanimljive hobije, a jedan od njih je svakako učenje korejskog jezika. Na satu Hrvatskog jezika prezentirala je korejski jezik i korejsku kulturu, a naše novinari su željeli saznati nešto više o tome što ju je potaknulo da počne učiti ovaj egzotični jezik.

Što te potaknulo da učiš korejski?

Potaknulo me to što mi se jezik jako svidio kada sam počela slušati njihovu glazbu, odnosno K-pop i sviđaju mi se znakovni jezici, odnosno oni jezici koji imaju slovne znakove poput kineskog i sličnih. Također jako volim njihove riječi i njihovu kulturu i htjela bih se jednog dana odseliti tamo. A i hrana im nije loša.

poznato korejsko jelo

Koliko dugo već učiš korejski?

Od drugog razreda osnovne kada sam počela slušati K-pop, znači već više od tri godine.

Putem čega učiš korejski? Ideš li na neki tečaj?

Ne idem na tečaj, nego učim sama. Učim preko mobitela najviše odnosno preko aplikacija Duolingo i Write IT i preko svojih bilježnica u kojima radim bilješke.

Je li teško učiti korejski?

Meni zapravo i nije toliko teško. Dok učiš slova, jako se brzo nauče, ali kad kreneš na gramatiku i izgovaranje slova onda postaju teža.

plakat na korejskom nastao povodom Europskog dana jezika

Već si spomenula da slušaš K-pop. Koje točno grupe?

Krenut ću od najpoznatijih, a to su: BTS, Blackpink,  NewJeans, a slušam još i NCT, Seventeen, TXT, Itzy, Twice, Enhypen, Kard, Stray kids…

Želiš li posjetiti Južnu ili možda Sjevernu Koreju?

Želim posjetiti Južnu Koreju, ali Sjevernu ne zato što se bojim da ne bih mogla izaći iz nje. Tamo je politički režim jako strog i mislim da turisti tamo nemaju slobodu kao u Južnoj. Južnu Koreju želim posjetiti zato što mi se tamo sviđaju i gradovi i kultura i ljudi.

Učiš li još koji strani jezik uz korejski, ako da koji?

Volim učiti strane jezike i uz korejski učim još i japanski i kineski i naravno engleski i njemački u školi.

Bi li htjela upisati neku jezičnu srednju školu?

Ne, još ne znam koju bih srednju školu upisala, ali znam ako ću ići na fakultet, da ću sigurno ići na razmjenu učenika i da, htjela bih nastaviti studiranje korejskog da ga usavršim, kao i japanskog.

Što imaš za reći drugima koji planiraju učiti neki strani jezik, osobito korejski?

Prvo bih savjetovala da si isplaniraju kojim redom će krenuti. Najbolje je krenuti od abecede, pogotovo ako učiš znakovnu abecedu. Znači najbolje je naučiti abecedu, pa kako se izgovaraju ta slova i riječi pa zatim učiti gramatiku. I na kraju krenuti slagati riječi u rečenice. U svrhu lakšeg učenja se mogu koristiti i razne aplikacije kao što su Duolingo, Write It, Mondly a u učenju može pomoći i YouTube. Moja sestra koristi upravo YouTube za učenje jezika.

Nikol je za ovaj članak pripremila nekoliko zanimljivosti o korejskoj kulturi

1. Korejci imaju jednu godinu kada se rode, zato što oni smatraju da tih 9 mjeseci što bebe provedu u majčinome trbuhu napune godinu dana.
2. Do prošle godine Južna Koreja imala je Ikeu veličine muzeja Louvre u Parizu.
3. Južna Koreja ima jednu od najbržih internetskih mreža na svijetu.
4. Jedan od najpreciznijih i najbolje plaćenih poslova u zemlji je učitelj. U prosjeku učitelji mjesečno zarađuju oko 2500 dolara, a učitelji u privatnim školama i sveučilištima i više.
5. Oko 63 % Južne Koreje prekriveno je šumom.
6. Južna Koreja ima najviše robota na svijetu. Roboti se ne koriste samo u tvornicama već i kao zatvorski čuvari, konobari i učitelji
7. Crkve izgledaju puno drugačije nego ovdje i nude zanimljive usluge poput npr. besplatni pregled kod zubara i besplatna frizura u frizerskom salonu….
8. Samo 3,2% Korejaca ima prekomjernu težinu, sto je uz Japan najniži postotak na svijetu.
9. Korejci obožavaju trgovinu, a u zemlji postoje neki od najvećih trgovačkih centara na svijetu. Trgovine su otvorene do 4:00 ujutro, dok je većina restorana, kafića i barova otvorena do samo 23:00.
10. Prvi astronomski laboratorij na svijetu, zvjezdarnica Cheomseongdae, nalazi se u Južnoj Koreji. Izgrađena je sredinom 600-ih godina.
11. Čak 98% Korejaca ima završenu srednju školu, a 63% više obrazovanje.
12. Kasnih 50-ih Južna Koreja bila je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Za malo više od 20 godina Južna Koreja se od jedne od najsiromašnijih pretvorila u jednu od najbogatijih nacija na zemlji.

pitanja osmislila: Petra Klarić

intervju proveli novinari petih razreda

Komentari